Gemeente Uithoorn

Gemeente Uithoorn
Laan van Meerwijk 16
1423 AJ Uithoorn
Postbus 8
1420 AA Uithoorn
Tel: 0297-51 31 11
Fax: 0297-51 32 22
gemeente@uithoorn.nl

Uithoorn? Mooi wel!

print
11 maart 2009
In de landelijke actieweek Nederland Schoon (van 16-21 maart) wordt ook in Uithoorn hard gewerkt aan een zwerfvuilvrij Uithoorn en De Kwakel. Leerlingen van basisscholen, bewoners en gemeente gaan samen aan de slag.

Ergert u zich ook aan lege blikjes op straat? Rondwaaiende plastic zakken? Zwerfafval is al jaren één van de grootste ergernissen van burgers. De huidige situatie in Uithoorn en De Kwakel is vergeleken met andere gemeenten in Nederland zeker niet slecht, maar het kan toch nog beter. Daarom heeft de gemeente samen met Cardanus, Buurtbeheer en enkele verenigingen tussen 16 en 21 maart acties gepland om de gemeente te ontdoen van zwerfafval.

Uithoorn sluit hiermee aan bij de Week van Nederland Schoon, een landelijke actie die voor de zevende keer plaatsvindt, waarbij iedereen helpt om zwerfafval uit het straatbeeld te laten verdwijnen.

Tijdens deze week van 16 tot 21 maart doen scholen, buurten en andere organisaties hun best voor een schoon Uithoorn. Hieronder ziet u wie, wanneer en waar. Wilt u ook meewerken aan een schoon Uithoorn, meldt u dan aan bij de contactpersoon van de actie. Op 21 maart kunnen we dan letterlijk en figuurlijk zeggen: Uithoorn? Mooi wel!

Woensdag 18 maart

Meerwijk

De groepen 7 en 8 van de basisscholen De Kajuit en De Springschans gaan tussen 9 en 11 uur aan het werk in de omgeving van hun scholen. De Kajuit in Meerwijk-Oost en De Springschans neemt Meerwijk-West onder handen. De actie begint op de schoolpleinen van beide scholen en eindigt rond 11 uur bij de skatebaan, waar al het afval wordt verzameld en gewogen.

Contactpersoon: Frans Huijbregts, stichting Cardanus, 06 553 431 41 (kantooruren).

Thamerdal

Leerlingen van basisschool De Regenboog gaan samen met buurtbeheer Thamerdal op woensdagochtend de hele buurt zwerfvuilvrij maken. De actie gaat van start op het schoolplein, waar afvalknijpers en vuilniszakken worden uitgedeeld. Na afloop zorgt Buurtbeheer voor een drankje voor alle deelnemers.

Contactpersoon Gerrit de Schiffart, stichting Cardanus tel. 06 307 222 47 (kantooruren).

Zijdelwaard

Groep 7 en 8 van basisschool De Tweemaster gaan tussen 11 uur en 12 uur de omgeving van de school goed schoonmaken. De actie begint op het schoolplein, waar afvalknijpers, afvalzakken en een grote container klaar staan.

Contactpersoon Sietse Bouma, stichting Cardanus tel. 06-30722239 (kantooruren)

Vrijdag 20 maart

De Legmeer

Buurtbeheer De Legmeer gaat samen met de groepen 7 en 8 van de scholen Toermalijn en De Kwikstaart op vrijdagmiddag van 13 uur tot 15 uur aan de slag in omgeving. De aftrap is op de pleinen van beide scholen, waar ook een afvalcontainer staat.

Contactpersoon: Frans Huijbregts, stichting Cardanus, 06 553 431 41 (kantooruren)

Zaterdag 21 maart

De Amstel en Zijdelmeer

Leden van roei- en kanovereniging Michiel de Ruyter gaan op zaterdagochtend tussen 9 uur en 11 uur met boten en vanaf de oever aan de slag om het afval in en om het water op te ruimen. De Amsteloever, de oever van de Kromme Mijdrecht en drijfafval in het Zijdelmeer worden aangepakt. Om 11 uur verzamelen alle deelnemers zich bij het clubhuis aan Amsteldijk-Zuid om de actie af te sluiten.

Contactpersoon: Mattijn Vroon, Roei- en kanovereniging Michiel de Ruyter, tel. 540499.

Oevers Zijdelmeer

Vanuit de Jeugd Activiteiten Pas (JAP) worden in samenwerking met stichting Natuureducatie de oevers van het Zijdelmeer opgeruimd. De actie begint om 10 uur vanaf de trappen voor het gemeentehuis aan de Laan van Meerwijk.

Contactpersoon: Bart de Koning, stichting Natuureducatie, tel. 06 290 968 04.

De Kwakel

Op zaterdag wordt ook het zwerfafval in De Kwakel aangepakt. Buurtbeheer De Kwakel gaat samen met basisschool De Zon aan de slag. Kinderen en begeleiders beginnen om 12 uur bij dorpshuis De Quakel waar de gemeente aanwezig is met spullen voor het opruimen.

Met paard en wagen worden de groepjes afgezet op verschillende plekken in het dorp. De actie eindigt om 15 uur met een traktatie voor alle kinderen die hebben meegewerkt.

Contactpersoon: Gertie v.d. Meer, Buurbeheer De Kwakel, tel. 520 135.

De gemeente

In deze week zet ook de gemeente zich extra in. De hele week rijden de veegwagens extra rond op plekken die niet in bovenstaande acties zijn opgenomen, maar wel bekend zijn als verzamelplekken van zwerfafval. Daarnaast verzorgt de gemeente voor grijpers, handschoenen, vuilniszakken en bakken waar het verzamelde zwerfafval in kan. Aan het einde van de actie zorgt de gemeente ervoor dat alles ook echt weg is.

Zelf iets organiseren

U kunt ook zelf een actie organiseren met uw straatbewoners. En wilt u daarbij ondersteuning? Dan kunt u dit aanvragen door te mailen naar philip.ter.laak@uithoorn.nl onder vermelding van `opschoondag'. Kijk voor ideeën ook eens op www.nederlandschoon of www.ikprikmee.nl.

Veiligheid

Iedereen die aan de actie meewerkt, van jong tot oud, krijgt een speciaal opvallend hesje. Wij vragen u daarop te letten en tijdens de acties op woensdag, vrijdag en zaterdag extra voorzichtig te zijn in het verkeer. ^