Gemeente Enschede

Leerlingen in Twekkelerveld worden mediawijs

Weet wat je ziet, op tv zie je de echte wereld niet!

In het kader van het BASIS053-programma (Brede Actieve Scholen in de Stadsdelen) organiseert de Brede School in Twekkelerveld workshops over de macht en kracht van de media.
De leerlingen uit groep 7 en 8 van de Paulusschool en OBS Twekkelerveld krijgen op maandag 16 en dinsdag 17 maart een bijzonder kijkje in de keuken van de televisiemakers. De workshops worden georganiseerd door de Stichting Weet Wat Je Ziet. Man bijt Hond-regisseur Marty Bosch en van Jolande Verheij (programmamaker bij RTV Oost en specialist onderwijs en media) zullen de leerlingen vermaken.

Workshops
De stichting Weet Wat Je Ziet geeft sinds 2005 al honderden workshops waarin leerlingen op een indringende manier wegwijs worden gemaakt in het omgaan met de media. Journalisten en programmamakers laten zélf zien hoe het eigenlijk werkt op TV.
Want het beeld dat we hebben van de wereld om ons heen is vaak merendeels gebaseerd op informatie uit de media. En dat is lang niet altijd realistisch, betrouwbaar of objectief. Op humoristische, maar ook op confronterende en indringende manier ervaren de leerlingen hoe je als argeloos televisiekijker wordt gestuurd, gemanipuleerd of zelfs voorgelogen.
Aan de hand van een groot aantal filmpjes zien de kinderen hoe de televisiemakers iedere dag opnieuw de werkelijkheid naar hun hand zetten, en zo een wereldbeeld schetsen dat weinig met de realiteit te maken heeft. Een aantal bij jongeren uitermate populaire Nederlanders werkt mee aan de workshop; Ali B, de soapacteurs Erwan van Buren en Monique van der Werff, Youp van 't Hek en Willem Wever-presentatrice Jetske van der Elzen geven in filmpjes uitleg over allerlei vormen van beeldmanipulatie.

De workshops duren zo'n anderhalf tot twee uur. De ervaren televisiemakers komen een persoonlijk verhaal vertellen dat met zo'n 25 korte filmpjes duidelijk maakt hoe makkelijk het is om te manipuleren. Een deel van de films is speciaal gemaakt voor de workshops, maar er worden ook voorbeelden getoond uit dagelijkse nieuwsuitzendingen. Daarnaast wordt uitgebreid gepraat en gediscussieerd met de kinderen.

Nadere informatie over de workshops vindt u in de bijlage.

Geplaatst: 13 maart 2009.

Bijlage(n)

Open 090313_leerlingen_in_twekkelerveld_worden_mediawijs.pdf 090313_leerlingen_in_twekkelerveld_worden_mediawijs.pdf

13 maart 2009