Ministerie van Defensie

Helikopters oefenen voor civiele brandbestrijding

16 maart 2009, 10.25 uur

De op vliegbasis Gilze-Rijen gestationeerde Chinook- en Cougar helikopters worden regelmatig ingezet voor het blussen van branden. Transporthelikopters van de Koninklijke Luchtmacht hebben toestemming om vanaf 16 maart 2009 boven delen van de Bergsche Maas te trainen. Rijkswaterstaat heeft een permanente vergunning verleend om met Cougar en Chinook helikopters op drie locaties water te scheppen.

De helikopterbemanningen hebben deze training nodig om voorbereid te zijn op het bestrijden van (bos)branden.

De op vliegbasis Gilze-Rijen gestationeerde Chinook- en Cougar helikopters worden regelmatig ingezet voor het blussen van branden. Om goed voorbereid te zijn voor daadwerkelijk inzet moeten de bemanningen regelmatig oefenen. Het blussen van branden gebeurd met behulp van een zgn. bambi-bucket. Dit is een flexibele waterzak die onder de helikopter wordt gehangen. Op deze manier kan een Cougar transporthelikopter 2500 liter water en een Chinook helikopter 10.000 liter water vervoeren.

De trainingsvluchten vinden plaats tussen zonsopgang en zonsondergang, waarbij het zicht minimaal 1000 meter bedraagt.

De afgelopen jaren hebben zowel de Cougar als de Chinook haar waarde bewezen bij het blussen van branden. De helikopters zijn o.a. ingezet bij de cacaobrand in Zaandam, een natuurbrand bij Austerlitz, de duinbranden bij Heemskerk en een brand in een opslagloods in Venlo. Internationaal zijn de helikopters ingezet bij de grote bosbranden in Portugal (2006) en Griekenland (2007). Mede door de ondersteuning van de helikopters wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de civiel -militaire samenwerking bij het bestrijden van calamiteiten.