SP: Vervolg bestuurders Philadelphia

16/03/2009 10:40

SP

De SP wil dat de bestuurders en mogelijk ook de toezichthouders van Philadelphia worden vervolgd. Tweede Kamerlid Leijten: "De bestuurders Kralt en Brink hebben gefaald als bestuurders bij de zorginstelling Philadelphia. Terwijl zij zich laafden aan megalomane prestige aankopen met publiek geld en een topinkomen vingen, verwaarloosden ze de zorg aan de meest zwakste in onze samenleving, lichamelijk en verstandelijk gehandicapten."

In de uitzending Zembla 'Macho's in de zorg' wordt haarfijn op een rij gezet hoe de raad van bestuur (Brink en Kralt) zich in onverantwoorde vastgoedprojecten stortten, onder goedkeuring van de toezichthouders. Tegelijkertijd vertellen medewerkers en ouders over de teruglopende zorg op de vloer. In een paar jaar tijd verdween 23 miljoen euro aan vermogen als sneeuw voor de zon. Leijten: "Moreel gezien zijn hier absoluut geen woorden voor, maar ik wil dat ook het onderste uit de kan wordt gehaald om de verantwoordelijke bestuurders en toezichthouders te vervolgen."

"Sinds de introductie van marktwerking is er een cultuur ontstaan met gewichtige bestuurders en toezichthouders die niet de zorg voor mensen centraal stellen, maar meer het imago, de beloning en het prestige,"stelt Leijten. "We moeten stoppen met de vermarkting van de zorg en alles wat dat met zich mee heeft gebracht: de absurde bureaucratie, ondoorzichtigheid en bestuurders die meer verdienen dan een minister. Met alle lessen die de kredietcrisis ons leert, had er gisteren al een streep door de nutteloze concurrentie moeten worden gezet."

Leijten wil dinsdag tijdens het Vragenuur opheldering vragen aan de minister en staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.