Platform Biologica


Kies de kippenpoot: lekkerder en beter voor dierenwelzijn 16 maart 2009

Wie regelmatig kip eet, en smaak en dierenwelzijn belangrijk vindt, kan het beste voor kippenpoten kiezen. Dat werd duidelijk bij een kipproeverij afgelopen weekend. De poten werden veel lekkerder gevonden dan de filets. En als er meer poten worden gegeten, kan de prijs van de biologische kipfilets omlaag. Zodat er meer markt komt voor biologische kippen.

De eet-blog foodlog.nl heeft afgelopen weekend een kipproeverij georganiseerd met allerlei verschillende soorten kippen, van gangbare kip tot biokip. Aan tafel zaten betrokkenen uit alle hoeken van de markt. Biologica zat ook met veel plezier aan tafel. Uit de proeverij bleek weer eens dat smaken enorm verschillen en dat je dierenwelzijn niet altijd kunt proeven. Maar wat heel duidelijk was: de poten van een kip zijn veel lekkerder dan de filets.

Wie wel eens een biologische kipfilet koopt, weet dat die prijzig is. Dat zou eigenlijk niet nodig zijn. De hele biologische kip is namelijk maar een paar euro duurder dan een gangbare kip. Maar omdat de poten en het overige vlees voor een weggeefprijs verkocht moeten worden, vaak aan het buitenland, moet alle meerwaarde uit de filets worden gehaald.

De oplossing is echter zo eenvoudig: als u kip eet, koop dan voortaan de kippenpoten. Ze zijn ten eerste lekkerder, en ten tweede zorgt u ervoor dat de biologische kippen beter in hun geheel vermarkt kunnen worden. Zo komt er meer plaats voor diervriendelijk gehouden biologische kippen.

Biologische kippenlevertjes, kipnuggets en kipburgers zijn overigens ook niet te versmaden! Een mooi initiatief van biologische pluimveehouders om de hele kip te kunnen verwaarden, is de bio-meerwaardekip.