Ongekend geweld in DR Congo 16 maart 2009, New York - Sinds december vorig jaar heeft het Lord's Resistance Army (LRA) in het noord-oosten van de Democratische Republiek Congo meer dan 900 mensen vermoord. Honderden kinderen zijn door de LRA ontvoerd en tienduizenden Congolezen zijn door het geweld op drift geraakt.

Twee jongens in een ziekenhuis in Ngalima, in het noord-oosten van Congo. Ze zijn op de vlucht voor de LRA. Foto: REUTERS/O'Reilly Twee jongens in een ziekenhuis in Ngalima, in het noord-oosten van Congo. Ze zijn op de vlucht voor de LRA. Foto: REUTERS/O'Reilly

Half december voerden troepen uit Uganda, Zuid-Sudan en Congo gezamenlijk strijd tegen de LRA. Ze slaagden er niet in de leiders van de rebellen - door het Internationale Gerechtshof in Den Haag aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden - gevangen te nemen of te doden. Als wraak voor de acties van deze internationale troepenmacht heeft de LRA dorpen geplunderd, huizen platgebrand en burgers omgebracht. Zelfs in dit deel van de wereld, waar geweld bijna onderdeel uitmaakt van het dagelijks leven, is de omvang van de wreedheden van de LRA ongekend.

De meeste moorden en ontvoeringen vonden plaats in het district Dungu in de Oriental-provincie. Dit gebied is dunbevolkt, met ontoegankelijke bossen en onverharde wegen. Daardoor kunnen hulpverleners de vluchtelingen moeilijk bereiken. "We kunnen alleen met helikopers naar hen toe en de kans bestaat dat de LRA opnieuw toeslaat," zegt Pierrette Vu Thi van Unicef Congo.

Profeet
Het Lord's Resistance Army (Verzetsleger van de Heer) is in 1987 in Noord-Uganda opgericht door Joseph Kony. Hij beschouwt zichzelf als een profeet en wil een eigen staat voor het Acholi-volk, gebaseerd op de Tien Geboden. De LRA is berucht om haar wreedheden en ontvoeringen van kinderen, die plaatsvinden in Noord-Uganda, Zuid-Sudan en Congo. Jongens moeten vechten als soldaten, meisjes dienen als seksslavinnen. Kinderen zijn dus niet alleen slachtoffer van de LRA, maar worden ook gedwongen om zelf misdaden te begaan.

Het geweld van de LRA in de Congolese Oriental-provincie is momenteel in het nieuws, maar de rebellen begaan in Noord-Uganda al veel langer misdaden. Bijna 1 miljoen Ugandezen zijn hiervoor op de vlucht en vormen een van de grootste ontheemde bevolkingsgroepen ter wereld.

Wantrouwen
Unicef geeft prioriteit aan het demobiliseren van kinderen die lid zijn van de LRA. Zij krijgen hulp bij hun terugkeer naar een burgerbestaan. De afgelopen jaren heeft Unicef duizenden voormalige kindsoldaten begeleid, een proces dat niet altijd van een leien dakje verloopt. "In Noord-Uganda worden kinderen die lid zijn geweest van de LRA soms met wantrouwen bekeken," zegt Chulho Hyun van Unicef Uganda. "Ze hebben helaas te maken met stigma's en discriminatie."