Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederlandse steun voor vredesproces in Oost Congo

16 mrt 2009 | "Het is van groot belang dat de rebellenbeweging CNDP zo snel mogelijk geintegreerd wordt in het Congolese leger." Dat zei Olegun Obasanjo, speciaal vertegenwoordiger van de VN voor de Grote Meren en voormalig president van Nigeria, vanmorgen in een gesprek met minister Bert Koenders.

Volgens Obasanjo is de veiligheidssituatie in het oosten van Congo aanmerkelijk verbeterd na de gemeenschappelijke militaire operatie van het Congolese- en Rwandese leger tegen de rebellen. Rebellenleider Laurent Nkunda is gevangen genomen, zijn beweging overweegt om een politieke partij te worden en de Hutu-milities (FDLR), die verantwoordelijk zijn voor de genocide in Rwanda, is een zware slag toegebracht. "De opbouw van een justitie- en politieapparaat in het oosten van Congo is van groot belang om de vrede op langere termijn te handhaven", aldus Obasanjo. Hij riep de Nederlandse regering op daaraan bij te dragen. "Nederland speelt een belangrijke rol in het vredesproces."

Nederland geeft hulp aan de stabilisatiestrategie van de VN-vredesmacht MONUC en zal dat blijven doen, aldus Koenders (Ontwikkelingssamenwerking). Hij zegde ook steun toe aan Obasanjo om vertegenwoordigers van de FDLR in Europa op te sporen en zo mogelijk voor het Rwanda-tribunaal te brengen. Daarover heeft hij contact gehad met zijn collega van Justitie, Hirsch Ballin, en met Eurocommissaris Michel.

Obasanjo bedankte Koenders voor de druk die de Nederlandse regering had uitgeoefend op president Kagame. Het besluit om de begrotingssteun aan Rwanda op te schorten was volgens Obasanjo van invloed geweest op het besluit van de Rwandese regering om samen te werken met de regering-Kabila om een oplossing te vinden voor het conflict in het oosten van Congo. Begin april brengt minister Koenders een werkbezoek aan de DRC, Burundi en Rwanda.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl