Ministerie van Defensie

Landmacht vindt resten Turkse Boeing

16 maart 2009, 12.20 uur

Twee teams van het Explosieven Opruimings Commando zoeken naar ontbrekende delen van de neergestort Turkse boeing. Ze bewegen speciale apparatuur over afgebakende stukken land om het gebied tot 6 meter diep te doorzoeken. Het Explosieven Opruimings Commando van de landmacht (EOCKL) heeft zaterdag geholpen bij het ruimen van de neergestorte Turkse Boeing. Omdat de EOCKL over speciale apparatuur beschikt, kon zij ontbrekende delen van het vliegtuig detecteren.

Op ongeveer een meter diepte vond de EOCKL de nog ontbrekende delen van het neuswiel in de klei. Verder vond het team ook resten van wat waarschijnlijk een cabinedeur is geweest.

Landingsgestel

Explosieven hadden dit keer niets te maken met de werkzaamheden van de EOCKL. Twee teams werden ingeschakeld om ontbrekende delen van het landingsgestel op te speuren. Verder verwijderden de teams ook overige resten zodat het gebied schoon opgeleverd kan worden. De EOCKL beschikt over de expertise en uitrusting om tot 6 meter diep aluminium en ijzer te detecteren.

De opgegraven resten zijn gefotografeerd, gelabeld en overgebracht naar een speciale hangar. Het forensisch onderzoeksteam zal verder onderzoek doen naar de opgegraven onderdelen.

De Boeing 747 van Turkish Airlines stortte 25 februari neer nabij Schiphol. Hierbij kwamen 9 personen om het leven.