Nederlandse Taalunie

Jury Prijs der Nederlandse Letteren 2009 ingesteld

Den Haag, 16 maart 2009.

Het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie heeft de jury voor de 19e editie van de Prijs der Nederlandse Letteren ingesteld. De uitreiking van de prijs vindt plaats in november in het Koninklijk Paleis in Brussel.

De jury bestaat uit:

* Anne Marie Musschoot (voorzitter), emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde, Universiteit Gent;
* Marion Bloem, auteur, regisseur, beeldend kunstenaar;
* Yra van Dijk, recensent, docent moderne Nederlandse letterkunde, Universiteit van Amsterdam;

* Dirk De Geest, hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde, Katholieke Universiteit Leuven;

* Ismène Krishnadath, auteur, docent aan het Instituut voor de Opleiding van Leraren in Paramaribo;

* Herman Pleij, emeritus hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde, Universiteit van Amsterdam;

* Mark Schaevers, journalist, auteur.

De Taalunie kent de prijs om de drie jaar toe aan een auteur waarvan het werk een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. Er is een bedrag van EUR 40.000 aan verbonden. De ene keer overhandigt de Belgische koning de prijs, de andere keer de Nederlandse koningin.

De prijs werd voor het eerst toegekend in 1956, aan Herman Teirlinck. De laatste keer, in 2007, zou Jeroen Brouwers de prijs ontvangen uit handen van koning Albert II. Brouwers weigerde echter. Dat is de reden waarom de volgende uitreiking nu in 2009 is.

Eerdere laureaten zijn Hella S. Haasse, Gerard Reve, Paul de Wispelaere, Harry Mulisch, Christine D'haen, Gerrit Kouwenaar, Hugo Claus, Lucebert, Maurice Gilliams, Willem Frederik Hermans, Marnix Gijsen, Simon Vestdijk, Gerard Walschap, Jacques Bloem, Stijn Streuvels en Adriaan Roland Holst.

---

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Martijn Nicolaas, info@taalunie.org , telefoon + 31 70 346 95 48. Meer informatie over de Prijs der Nederlandse Letteren vindt u op
http://taalunieversum.org/taalunie/prijs_der_nederlandse_letteren/.

Nederlandse Taalunie

De Nederlandse Taalunie is een beleidsorganisatie waarin de Nederlandse, Vlaamse en Surinaamse regering samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal. Haar werkterreinen zijn de taal zelf, de Nederlandstalige letteren en het onderwijs in en van het Nederlands.

Meer informatie over het Comité van Ministers en de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren van de Taalunie vindt u op http://taalunieversum.org/taalunie/wie_zijn_wij/.