Gemeente Rotterdam

Verbetering van het bezoekerscomfort en de akoestiek, vergroting van de capaciteit tot 13.500 bezoekers en een volledig nieuw dak. Dit zijn de speerpunten van de modernisering die het Sportpaleis van Ahoy op korte termijn ondergaat. Daarmee is de 40-jarige accommodatie klaar voor de toekomst.

Het College van B&W heeft goedkeuring gegeven aan de definitieve ontwerpen voor de modernisering van het Sportpaleis van Ahoy. Het traject van instemming door de raad is in gang gezet. De Ahoyaccommodatie is eigendom van de gemeente Rotterdam, ontvangt jaarlijks 1,7 miljoen bezoekers en is daarmee naast diergaarde Blijdorp en Stadion Feijenoord/De Kuip een icoon voor Rotterdam. Ahoy heeft (inter)nationaal een vooraanstaande positie die te danken is aan de gevarieerde, diverse programmering, de sfeer en de goede ligging en bereikbaarheid. Om deze positie bij de beste evenementenlocaties van Europa ook de komende decennia te kunnen handhaven, is de modernisering van het Sportpaleis van Ahoy noodzakelijk, aldus wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) en Ahoy-directeur Jos van der Vegt. Gezamenlijk presenteerden zij vandaag de plannen voor de modernisering.

Verbeteringen
Het Sportpaleis is in 1971 in gebruik genomen als overdekte wieler- en ijsbaan en heeft door de jaren heen onderdak geboden aan een breed scala van evenementen. Het Sportpaleis ademt bijna 40 jaar Rotterdamse en nationale geschiedenis, maar is sinds de opening nooit echt grondig gerenoveerd. Het bestaande Sportpaleis is dan ook sterk verouderd. De geplande modernisering bestaat in hoofdlijnen uit vergroting van de capaciteit tot 13.500 bezoekers, verbetering van de verblijfskwaliteit en het comfort voor het publiek en daarnaast een nieuw dak dat qua vrije hoogte en draagvermogen voldoet aan de eisen van deze tijd. De karakteristieke elementen van Ahoy blijven behouden: de sfeer, de indeling en de kenmerkende constructie. De modernisering vindt dus plaats met groot historisch besef.

Economische spin-off
Wethouder Karakus benadrukte vandaag het grote belang van deze investering tijdens de kredietcrisis. De economische spin-off van Ahoy voor de stad Rotterdam bedraagt ongeveer 300 miljoen euro per jaar. Ahoy biedt direct werk aan circa 150 fulltimers en creëert in totaal werkgelegenheid voor circa 943 fulltimers (1.500 banen). (Inter)nationale bezoekers, exposanten en organisatoren die naar Ahoy komen, bezoeken winkels, maken gebruik van het openbaar vervoer, bezoeken horecagelegenheden, overnachten in hotels en geven op die manier geld uit in de stad Rotterdam. De modernisering van Ahoy vormt daarmee een duurzame trekker binnen het Hart van Zuid en moet andere partijen prikkelen tot investeringen binnen het gebied. Naast de extra economische spin-off die de modernisering teweeg zal brengen, is afgesproken dat 5% van de investeringssom wordt ingezet voor loonkosten, begeleidingskosten en/of stagevergoedingen van Rotterdamse werkzoekenden.

Hart van Zuid
Naast de modernisering van Ahoy wordt de komende jaren werk gemaakt van het gebied rondom het Zuidplein. Vanuit de Stadsvisie is het Hart van Zuid tot VIP-project benoemd. De belangrijkste doelstelling van de Stadsvisie is het creëren van een aantrekkelijke woonstad met een sterke economie. De opgave is om dit gebied integraal op fysiek, economisch en sociaal vlak aan te pakken. De modernisering van Ahoy is één van de eerste concrete uitvoeringsprojecten. In 2009 staan verder onder andere de nieuwbouw van scholen in het Motorstraatgebied en de geplande renovatie van het busstation op de agenda.

Bron: Bestuursdienst, 16-03-2009