Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer houdt grote schoonmaak

Het is weer tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak. Ook in Zoetermeer. De gemeente en scholen steken de handen uit de mouwen om het zwerfvuil op te ruimen tijdens de week van NederlandSchoon. De week duurt van maandag 16 tot en met vrijdag 20 maart en wordt afgesloten op zaterdag 21 maart met de Landelijke Opschoondag. Stichting NederlandSchoon organiseert deze landelijke week om het zwerfvuil tegen te gaan en mensen op te roepen hun afval weg te gooien in de afvalbak.

Dinsdag 17 maart wordt het Binnenpark in de wijk Buytenwegh De Leyens onder handen genomen. Medewerkers van de Sociale Werkvoorziening maken het park weer vrij van zwerfvuil. Het college van burgemeester en wethouders helpt op donderdag 19 maart een handje mee op basisschool De Spelevaert. En wethouder Frank Speel leest deze dag voor over zwerfafval aan leerlingen van groep 3 en 4 van basisschool De Achtsprong in Palenstein.

Opruimestafette

Zoetermeerse basisscholen houden een opruimestafette tijdens de week van NederlandSchoon. Gedurende de week gaat de gouden vuilknijper als een soort estafettestokje kriskras door Zoetermeer, van de ene school naar de andere om zo de directe omgeving van de scholen schoon te maken. De estafette start op maandag 16 maart op basisschool De Oranjerie in Oosterheem en eindigt vrijdag bij de Paulusschool in het Dorp. Voor een aantal scholen blijft het daar niet bij. Zij houden gedurende het hele jaar acties om hun schoolomgeving schoon te maken.

Middelbare school

Dit jaar doet voor het eerst in Zoetermeer ook een middelbare school mee aan de week van NederlandSchoon. Zeven klassen van het Alfrink College gaan op dinsdag 17 maart de wijk De Leyens in om het afval op te ruimen. Ook in het winkelcentrum ruimen de leerlingen het zwerfvuil op.

Landelijke Opschoondag

Zaterdag 21 maart is de Landelijke Opschoondag en vinden er in alle wijken van Zoetermeer opruimacties plaats. Patrick van Domburg, wijkwethouder Rokkeveen, verricht onder muzikale begeleiding de centrale openingshandeling in zijn wijk. Er is een kramenmarkt in het Stadshart en in Seghwaert is er een clown aanwezig. Inwoners kunnen vuilknijpers en vuilniszakken ophalen bij hun wijkpost en meehelpen de buurt schoon te maken. Bewoners kunnen zich vooraf aanmelden bij hun wijkpost. Meer informatie over de staat op de wijkwebsite. Voor meer informatie kunnen geĂŻnteresseerden terecht bij het team Natuur- en Milieueducatie van de gemeente Zoetermeer, Tilly Kester, telefoon (079) 346 9662 of e-mail M.J.Kester@zoetermeer.nl.

Programma Landelijke Opschoondag zaterdag 21 maart

09.30-16.00 u Wijkposten Noordhove-Seghwaert en Rokkeveen zijn open voor het uitreiken van vuilknijpers en vuilniszakken. Als extra activiteit worden in de wijk Seghwaert paaltjes wit geverfd o.a. in het Weigeliapark, basketpalen en straatnamenbordjes schoongemaakt.

11.00 -12.00 u Wijkpost in Buytenwegh de Leyens is open voor het ophalen van vuilknijpers en vuilniszakken.

11.00- 16.00 u Wijkposten Meerzicht en Oosterheem zijn open voor het ophalen van vuilknijpers en vuilniszakken.

12.00 uur Wethouder Patrick van Domburg verricht onder muzikale begeleiding van Dinges en Zo de centrale openingshandeling in de wijk Rokkeveen op de wijkpost (Nathaliegang 241) en maakt daarna een rondje in de wijk.

12.00-16.00 u Wijkpost Centrum organiseert een klein kramenmarkt in het Stadshart op het Stadhuisplein met verschillende activiteiten. Bewoners kunnen ook hier vuilknijper ophalen. Vereniging Milieudefensie en team NME zijn aanwezig. Stichting ParticipARTe werkt met gerecyclede materialen.op een kunstzinnige manier. Op die dag staan grote panelen die ter plekke bewerkt worden met gerecyclede materialen. Bewoners zijn van harte uitgenodigd om onder begeleiding daaraan mee te doen. Verder zijn er spelletjes voor kinderen. In de loop van de middag zal muziekduo Dinges en Zo al rondlopend in het Stadshart het geheel opluisteren.

13.00 uur Start schoonmaakactie bij de Klaproostuin, Madelieventuin en Tuindreef in Seghwaert. Er is een clown aanwezig. Kinderen kunnen door het verrichten van klusjes een stempel krijgen op hun stempelkaart. Voor een volle stempelkaart (10 stuks) krijgen ze een waardebon van EUR 5,00 te besteden bij Intertoys.

16.00-17.30 u Afsluiting van de dag met een hapje en drankje voor de deelnemers aan de opruimactie. Deelnemers ontvangen als beloning een vrijkaartje van een zwembad.
Locatie borrel:
Wijkpost Meerzicht aan het Uiterwaard.
Wijkpost Noordhove-Seghwaert: in de bibliotheek aan het Meeuwenveld (ook voor bewoners van Oosterheem). Wijkpost Rokkeveen aan Nathaliegang.