CPNB


Persbericht 16-3-2009
Levend Schaakspel: Tim Krabbé en Hans Böhm spelen remise op Utrecht Centraal
Gratis reizen met Boekenweekgeschenk zeer succesvol

Foto: Kees-Jan Bakker

Op Boekenweekzondag 15 maart hebben ongeveer 180.000 mensen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om gratis met het Boekenweekgeschenk, `Een Tafel vol Vlinders' van de auteur Tim Krabbé, per trein te reizen.

Het was de achtste keer dat NS het publiek de gelegenheid gaf om gratis door heel Nederland te reizen op vertoon van het Boekenweekgeschenk.

Schaken met Krabbé
Op verzoek van Tim Krabbé - die naast schrijver en wielrenner ook verdienstelijk schaker is - speelde Krabbé samen met schaakgrootmeester Hans Böhm een aantal schaakwedstrijden. In de nieuwe Sprinter van Haarlem naar Utrecht vonden zogenaamde `sprintertjes' plaats tegen treinreizigers. Dit zijn snelle schaakwedstrijden van maximaal drie minuten.

In de stationshal van Utrecht Centraal speelden Krabbé en Böhm een partij met levende schaakstukken. De schaakpartij werd geregisseerd door Esmé Lammers (regisseur van de schaakfilm "Lang leve de Koningin" en kleindochter van Max Euwe) en Myrna van Gilst (regisseur van onder andere verfilmingen van boeken van Carry Slee). De levende schaakstukken werden gespeeld door amateurtoneelspelers en de presentatie was in handen van Wilfried de Jong. Het Levend Schaakspel eindigde in een remise. Klik hier voor een reportage.

Het Boekenweekgeschenk wordt tijdens de Boekenweek gratis aangeboden aan iedereen die tijdens de Boekenweek voor ten minste EUR 11,50 aan Nederlandstalige boeken koopt of lid wordt van de bibliotheek. De oplage van het Boekenweekgeschenk dit jaar is 968.000. De Boekenweek loopt nog t/m zaterdag 21 maart en heeft als motto `TJIELP TJIELP - De literaire zoo'.

Zie ook www.boekenweek.nl.