Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Cursus âWeer in de praktijkâ sluit aan op behoefte

16 mrt 2009

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

De maand februari stond bij PPO onder andere in het teken van de cursus âWeer in de praktijk voor Agrariërsâ. De cursus is een samenwerkingsverband tussen WeerOnline en PPO en werd gegeven op de PPO-locaties in Lelystad, Vredepeel, Westmaas en Rolde. Op de twee dagen in Lelystad waren in totaal 40 personen aanwezig, afkomstig uit het hele land. De samenstelling was zeer divers met akkerbouwers, tuinders, boomkwekers, fruittelers en docenten MBO.

Inhoudelijk nam de WeerOnline meteoroloog het grootste deel van de cursus voor zijn rekening. Bedrijfsleider Henk Oosterhuis tekende voor het praktijkdeel net zoals zijn collega-bedrijfsleiders dat deden op de andere locaties.

Cursusinhoud divers en op de praktijk toegespitst De cursusdeelnemers kregen een gevarieerd programma op hun bordje. Zo was er antwoord op de vragen:

* wat is het verschil tussen klimaat en weer en hoe komt het weer tot stand;

* wat is de invloed van broeikasgassen;

* hoe gedragen hoge en lagedrukgebieden zich en welke windrichting mag je verwachten;

* welke factoren bepalen de uiteindelijke temperatuur in de grond, in het gewas (nachtvorst) en boven het gewas.;
* wat zegt de dauwpuntstemperatuur meer dan de RV en wat kun je er mee bij de bewaring van je producten.

De inhoudelijke bijdrage van de bedrijfsleiders richtte zich o.a. op de weersinvloed in relatie op de ziektekansen en het effect van bespuitingen. Daarnaast werd ingegaan op de inwerking van middelen op de planten en op de gewenste temperatuur en luchtvochtigheid. Ook zijn hulpmiddelen als GEWIS (gewas en weerinformatie van Agrovision) en beslissingsondersteunende systemen als Prophy voor de bestrijding van Phytophthora in aardappelen uitgebreid behandeld.

Zowel de cursisten als de cursusleiding kijken terug op een blok geslaagde cursusdagen met veel bruikbare informatie voor de praktijk.

Â

Contact
Henk Oosterhuis
visitekaartje
henk.oosterhuis@wur.nl