KNHS


Nieuwe Kür voor Adelinde Cornelissen
16 maart 2009
Adelinde Cornelissen - Parzival

BEILEN (KNHS) - Tijdens Indoor Brabant zal Adelinde Cornelissen (Beilen) samen met Parzival een geheel nieuwe Kür gaan rijden. "Mijn Kür was gedateerd, was te gemakkelijk en had door de progressie die ik samen met mijn paard steeds weer boekte te veel aanpassingen ondergaan. Vandaar dat ik nu kom met een geheel nieuwe Kür, met een veel hogere moeilijkheidsgraad en ik denk een heel verassende muziekkeus. Mijn oude Kür was Rock & Roll, dit is een fruitige Wagner".

"Het is echt een compleet nieuwe Kür geworden. De choreografie is veranderd, want het moest moeilijker worden en daarbij heb ik de helpende hand van Sjef Janssen gekregen. Toen de choreografie rond was moest er muziek bij komen en dat is verzorgd door Pyntago in Apeldoorn. Belangrijk is dat je als ruiter een goed gevoel moet hebben bij de muziek die je voor je Kür kiest, alleen ik heb één probleem. Er is bijna geen muzieksoort die ik niet mooi vindt! Dat gaat echt van Rock & Roll via Country en Western naar Klassiek. Ik heb dus echt geen voorkeur en daarom heb ik deze mensen geheel de vrije hand gegeven in hun muziekkeuze. Ik vond wel dat er spanning en emotie in moest zitten en daarbij mocht het best vrolijk en fris zijn. Ze hebben hun oog laten vallen op de opera Parzival van Wagner en dat vind ik wel een leuke link.
Het verhaal van de opera Parzival past ook wel goed bij mijn paard Parzival. Het gaat over een ridder die vele uitdagingen moet aangaan, om uiteindelijk gekroond te worden tot koning", vertelt Cornelissen, die de vergelijking tussen haar paard en de sage ziet. Een zoon van Parzival was Lohengrin, die op volwassen leeftijd geroepen werd om naar Antwerpen te gaan naar een vrouw die heerste over Brabant (zie voetnoot).

De moeilijkheidsgraad van de Kür is opgeschroefd. Natuurlijk worden de sterke punten van Parzival zoals piaffe en passage extra geaccentueerd. "Ik heb eerst met Sjef de choreografie vormgegeven. Toen een aantal malen geoefend en daarna de rit op video opgenomen en tegen de jongens gezegd: verzin iets leuks. De oefeningen volgen elkaar veel sneller op. Ik heb mijn oor te luister gelegd over wat de juryleden van mijn oude Kür vonden en zij waren bijna unaniem van mening dat ik in een snellere opeenvolging van onderdelen veel winst zou kunnen behalen. Er zaten wel moeilijke onderdelen in, zoals de dubbele pirouettes, maar in de combinaties van oefeningen zit nu de hogere moeilijkheidgraad. Uitgestrekte galop, gevolgd door anderhalve pirouette en dat terug over de A/C lijn met series. De muziek is geheel opnieuw gecomponeerd, maar geïnspireerd op de opera, en als er op onderdelen voor andere muziek is gekozen dan is het wel van Wagner. Maar dankzij David Kox en Olaf Ramak is het geheel veel frisser, vrolijker en luchtiger geworden. Ik ben erg blij mee!", aldus Adelinde, die tot Indoor Brabant wil wachten met het onthullen van de naam van haar nieuwe Kür.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Zie voor het gehele verhaal over Parzival:
http:// home.planet.nl/~werff632/boeken/parzival1.htm

Foto Adelinde Cornelissen met Parzival door: www.melissen.net