Leefbaar Rotterdam


maandag, maart 16, 2009

Gemarchandeer met onderzoekscijfers Your World

"Stel u begint een nieuw restaurantje. U heeft besloten dat indien het aan het eind van het jaar voor 80% vol zit, u het een succes vindt. Er komt helaas geen hond. Toch gaat u door, u vindt namelijk dat u de doelstelling toch heeft behaald. De rest van de restaurants in de straat zitten namelijk wel voor 80% vol. Kunt u deze redenatie volgen? Wij ook niet!"
Anton Molenaar over het succes van het Jongerenjaar

Voor wethouder Grashoff van het Jongerenjaar is dit echter gesneden koek. Als jongeren vanzelf niet komen dan koop je ze gewoon op. Geen probleem met 50 miljoen in de knip. Dat werkt heel simpel. Je gaat alle bestaande activiteiten waar jongeren komen, zo als dat heet, co-financieren.

Twee jaar geleden werd er voor het Jongerenjaar 2009 een belangrijke target vastgelegd. Het zou geslaagd zijn als 80% van de jongeren tenminste aan een van de activiteiten van het jongerenjaar zou meedoen. Prima doelstelling, zo op het oog niks mis mee. Wethouder Grashoff interpreteert deze doelstelling zo op zijn eigen manier. Volgens hem tellen alle activiteiten die in de agenda van het jongerenjaar staan mee om de beoogde doelstelling van 80% bereik te halen. Kortom, ook de jongeren die al jaren naar Metropolis of Zomer Carnaval gaan, tellen mee. Zaterdag meldde het AD/RD dat Your World nu ook hand in hand gaat met de Wereldhavendagen.

Op zich is het gebruikelijk dat themajaren aansluiten bij bestaande activiteiten in de stad. Zo was dat ook in het Sportjaar of Groenjaar. Maar dat je het succes van het Jongerenjaar gaat meten aan het succes van bestaande activiteiten is een unicum. Op deze wijze meet je niet het succes van Your World; de doelstelling van 80% bereik is dan bij voorbaat al bereikt.

Wat je wel zou kunnen meten is of er meer jongeren dan normaal naar de Wereldhavendagen gaan. Het verzoek van LR, om op deze wijze alsnog tot een eerlijk onderzoek te komen, werd echter door de wethouder verworpen.