Gemeente Bunnik


In Bunnik haalt 61% van de meisjes de prik tegen baarmoederhals-kanker

Vrijdag 13 maart heeft de GGD Midden-Nederland uiteindelijk 225 meisjes van de 370 genodigden gevaccineerd tegen baarmoederhalskanker. Bunnik heeft daarmee een eerste opkomstpercentage van 61%. Dit is een lage opkomst in vergelijking tot de 70%, waar landelijk rekening mee is gehouden. De GGD vermoedt dat dit mede te maken heeft met de verhalen die over de HPV-vaccinatie de ronde doen. Verontruste ouders en meisjes kunnen informatie hierover nalezen op de site www.prikenbescherm.nl. Mochten ouders en meisjes op basis van deze informatie alsnog gevaccineerd willen worden, dan kan dit. Zij kunnen zich laten vaccineren op de alternatieve locaties die in de brief vermeld staan, of instromen tijdens de tweede vaccinatieronde. De volledige vaccinatie tegen baarmoederhalskanker bestaat uit drie prikken.

Deze vaccinaties maken deel uit van de landelijke inhaalcampagne 'Prik en Bescherm', die is opgezet voor meisjes die geboren zijn tussen 1 januari 1993 en 31 december 1996. Vanaf september dit jaar zit deze vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) voor 12-jarige meisjes.

Prik inhalen

De GGD Midden-Nederland heeft in totaal 23.000 meisjes uitgenodigd op 31 locaties voor hun vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Meisjes kunnen in principe in hun eigen woonplaats in de middag terecht. Mochten deze meisjes hun eerste prik in hun woonplaats missen of gemist hebben, dan kunnen ze voor hun prik ook terecht in de omliggende woonplaatsen (zie www.ggdmn.nl). Daarbij moeten ze wel rekening houden dat de tijd die tussen de drie prikken zit belangrijk is. (De tweede prik wordt na een maand gegeven en de derde prik een half jaar na de eerste.) In de uitnodigingsbrief staan daarom een aantal alternatieve priklocaties vermeld. Ze kunnen er ook voor kiezen om in te stromen tijdens de 2e vaccinatieronde in april. Voor vragen hierover heeft de GGD Midden-Nederland een telefoonlijn open: 030-6305478 (ma t/m vrij van 13.00 uur tot 17.00 uur). Samen wordt er dan gekeken naar een oplossing.

Meer informatie

Algemene (landelijke) informatie:
http://www.bunnik.nl/www.prikenbescherm.nl of 0800 - 301 80 51.

Regionale informatie is te vinden op: www.ggdmn.nl. Voor vragen over een afspraak bel dan naar de GGD Midden-Nederland 030-6305478 (ma t/m vrij van 13.00 uur tot 17.00 uur).

16-03-2009

* Algemene informatie