Ingezonden persbericht


Datum 16 maart 2009

Regionale inzameling plastic verpakkingsafval officieel van start

Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij Afvalenergiecentrale ARN B.V. is het officiële startsein gegeven voor de regionale inzameling van plastic verpakkingsafval. Wethouder Houben van de gemeente Beuningen, wethouder Thijsen van Wijchen en wethouder Barber van Ubbergen gaven met het inzamelen van een aantal zakken met plastic verpakkingsafval het startsein. De komende twee weken ontvangen alle bewoners van de gemeenten Beuningen, Druten, Heumen, Mook en Middelaar, Ubbergen, West Maas en Waal en Wijchen het startpakket met uitleg en ook de eerste tien zakken voor plastic afval. In de maand april wordt het plastic dan voor het eerst ingezameld.

Uniek aan deze situatie is dat er nu zeven gemeenten gelijkertijd beginnen met hetzelfde inzamelsysteem. Hiermee lopen de regiogemeenten voorop in Nederland. De bewoners van de regiogemeenten doen het sowieso al heel goed op het gebied van afvalscheiding. Met de scheiding van het plastic afval kan er nog een grote stap voorwaarts gezet worden, zowel qua milieu maar ook voor de portemonnee van de gemeenten en haar bewoners. Het rijk verplicht overigens alle gemeenten in Nederland om plastic apart te gaan houden. Al het gescheiden plastic verpakkingsafval wordt namelijk gerecycled en hoeft dus niet meer te worden verbrand. Het ingezamelde plastic wordt weer gebruikt als grondstof voor nieuwe plastic producten, maar ook voor vloerbedekking, tennisballen, automaterialen en fleecekleding. Dit draagt bij aan een beter milieu: minder afval, minder CO2 uitstoot.

Het afgelopen jaar hebben de gemeenten toegewerkt naar de start van de inzameling. Met de bekendwording van de landelijke vergoedingen in januari, die de gemeenten ontvangen per ton gescheiden ingezameld plastic, was er voldoende basis om te kunnen starten. Vorig jaar bleek uit een bewonersonderzoek ook al dat bijna 90% van de bewoners bereid is om plastic afval apart te gaan houden. De gemeenten kijken dan ook met vertrouwen naar de inzamelresultaten van het plastic verpakkingsmateriaal.

Hoe gaat het nu in zijn werk. Het plastic verpakkingsafval wordt maandelijks huis-aan-huis ingezameld in speciale gratis plastic afvalzakken. De gemeenten Beuningen, Druten, Heumen, Mook en Middelaar, Ubbergen, West Maas en Waal en Wijchen zorgen in samenwerking met Nedvang ervoor dat alle inwoners vóór eind maart een startpakket ontvangen. In totaal zo'n 55.000 pakketten met in totaal ruim 0,5 miljoen zakken maar ook brief van de wethouder, een algemene folder en de kalender met inzameldagen. Als de zakken op zijn kunnen de inwoners gratis zakken krijgen bij de meeste supermarkten in de gemeenten.

De Afvalenergiecentrale ARN B.V. zal vanaf 16 maart tijdens de bezoeken van de basisscholen (jaarlijks ca. 4.500 bezoekers) overigens ook aandacht besteden aan de meerwaarde van de inzameling van plastic verpakkingsafval.