Ingezonden persbericht


Published: 09:00 16.03.2009 GMT+1 /HUGIN /Source: OncoMethylome Sciences /BXS: ONCOB /ISIN: BE0003844611

OncoMethylome Sciences start met MGMT-methylatietests voor nieuwe studie van cilengitide bij patienten met hersentumoren

Merck KgaA gebruikt technologie van OncoMethylome in zijn klinisch ontwikkelings- programma van cilengitide

Luik (België) - 16 maart 2009, 09u00 MET - OncoMethylome Sciences (Euronext Brussel: ONCOB, Euronext Amsterdam: ONCOA) kondigde vandaag aan dat het begonnen is met het uitvoeren van zijn MGMT-gen methylatietests voor de pas gestarte Fase-II klinische studie (CORE studie) van cilengitide (Merck KGaA) bij patiënten met nieuw gediagnosticeerde hersentumoren (glioblastoma). Sinds vorig jaar worden dezelfde tests al uitgevoerd in een Fase-III klinische studie (CENTRIC studie) met gelijkaardige patienten. De patiënten voor beide studies worden geselecteerd op basis van de testresultaten van OncoMethylome's MGMT methylatietest.

Uit eerdere studies is gebleken dat cilengitide actief is in combinatie met de huidige standaardtherapie voor nieuw gediagnosticeerde glioblastoma, m.n. temozolomide en bestraling. De al lopende CENTRIC studie heeft tot doel aan te tonen dat de overlevingskans van patiënten met een positief MGMT testresultaat verbetert indien de combinatietherapie wordt toegepast in plaats van enkel de standaardtherapie. In de nieuwe Fase-II CORE studie, die samenloopt met CENTRIC, worden patiënten met een negatief MGMT testresultaat opgenomen waarbij zij behandeld worden met een verschillend cilengitide doseringsschema.

In het kader van een vorige overeenkomst met OncoMethylome kreeg het Duitse farmaceutische bedrijf Merck KGaA, een wereldwijde, niet exclusieve licentie om de resultaten van OncoMethylome's MGMT- test te gebruiken voor het optimaliseren van de behandeling met cilengitide van patienten met hersentumoren. OncoMethylome ontvangt vergoedingen van Merck KGaA voor het uitvoeren van de tests.

"We zijn erg blij dat Merck KGaA besloten heeft dat onze MGMT- test een erg belangrijke component is voor het selecteren van patiënten om de doeltreffendheid van cilengitide aan te tonen bij deze groep van patiënten. De CENTRIC en CORE studies betekenen een volgende mijlpaal in onze inspanningen om de klinische waarde van MGMT-methylatie te bewijzen als hulpmiddel voor de artsen om een zo accuraat mogelijke behandeling te bepalen voor patiënten met hersenkanker in een gevorderd stadium. Het bevestigt ook de interesse van de farmaceutische industrie in onze ontwikkeling van 'companion diagnostics'", alus Herman Spolders, CEO van OncoMethylome.

Om dit persbericht te downloaden als PDF, klik hier: Persbericht

Over GBM hersentumor
GBM is de meest agressieve en kwaadaardige vorm van glioom, een type primaire hersentumor. De jaarlijkse incidentie van GBM ligt op 4 tot 5 gevallen per 100.000 personen, met 25.000 tot 28.000 nieuwe diagnoses per jaar in Noord-Amerika en Europa.

Over de MGMT-test van OncoMethylome Sciences
Het gebruik van de MGMT-test van OncoMethylome is gebaseerd op studies waaruit is gebleken dat methylatie (inactivatie) van de promotorregio van het MGMT-gen kan bijdragen tot het identificeren van hersentumoren die een grotere waarschijnlijkheid vertonen om te reageren op standaard chemotherapeutische middelen. Na de behandeling vertoonden GBM-patiënten met tumoren waarbij methylatie van de promotorregio van het MGMT-gen werd vastgesteld, een betere globale overleving in vergelijking met patiënten met niet-gemethyleerd of normaal werkend MGMT. De MGMT- test werd gebruikt in een retrospectieve analyse van een subgroep van GBM-patiënten in een studie gepubliceerd in The New England Journal of Medicine in maart 2005 (N Engl J Med 2005; 532; 997-1003). Prospectieve bevestiging van de predictieve waarde van MGMT- promotormethylatie voor de behandeling met radiotherapie en temozolomide is momenteel lopend in het kader van een grote gerandomiseerde internationale fase III-studie (Radiation Therapy Oncology Group (RTOG) 0525-EORTC26052-22053).

Over cilengitide
Cilengitide wordt momenteel door Merck ontwikkeld. Cilengitide is het eerste middel in een nieuwe klasse experimentele therapieën tegen kanker, integrine-inhibitors genoemd, dat in fase III van ontwikkeling komt. Het middel wordt momenteel onderzocht voor de behandeling van glioblastoom, SCCHN en NSCLC (prostaatkanker en melanoom). Integrine inhibitors zijn specifiek gericht op de tumor en op zijn vascularisatie.

Integrinen zijn receptoren aan de oppervlakte van de cel die bij vele vormen van kanker ontregeld zijn, waardoor zij de groei, de overleving en de invasiviteit van de tumor kunnen vergroten. Integrinen zijn fundamenteel voor het proces van angiogenese (de groei van bloedvaten) - een proces dat essentieel is voor tumoren, omdat zij daardoor een bepaalde grootte kunnen overschrijden.

Naast de door Merck KGaA geïnitieerde studies, is het U.S. National Cancer Institute (NCI) ook sponsor van een aantal klinische studies onder een 'Cooperative Research and Development Agreement '(CRADA) met Merck KgaA voor de ontwikkeling van cilengitide.

Over OncoMethylome Sciences
OncoMethylome Sciences (Euronext Brussel: ONCOB; Euronext Amsterdam: ONCOA) is een bedrijf actief in moleculaire diagnostiek, dat genmethylatietests ontwikkelt om artsen te helpen bij de doeltreffende opsporing en behandeling van kanker. Meer specifiek zijn de tests van het bedrijf ontworpen om artsen te helpen bij (i) de nauwkeurige opsporing van kanker in een vroege ontwikkelingsfase, (ii) het voorspellen van de respons van de patiënt op de behandeling met geneesmiddelen en (iii) het voorspellen van de kans dat de kanker terugkeert.

OncoMethylome bezit een brede productontwikkelingspijplijn bestaande uit meer dan tien producten en een stevig palmares op het vlak van partnerships. Het bedrijf werkt samen met grote internationale onderzoekscentra voor moleculaire oncologie, zoals de Johns Hopkins University, en heeft een aantal commerciële en samenwerkingspartnerships met Veridex LLC, een bedrijf van Johnson & Johnson, Schering-Plough Corp., GlaxoSmithKline Biologicals, Abbott, Merck KgaA, de afdeling BioScience van Millipore Corporation, EXACT Sciences Corp and Qiagen. De producten van OncoMethylome zijn gebaseerd op de methylatietechnologie, van deJohns Hopkins University (VS).

OncoMethylome werd opgericht in januari 2003 en heeft vestigingen in Luik en Leuven (België), in Durham (USA, NC) en in Amsterdam (Nederland).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Philip Devine
Tel. +32 479 505 885
ir@oncomethylome.com
www.oncomethylome.com