Ingezonden persbericht


Persbericht

Arnhem, 16 maart 2009

Oxyfuel-technologie van Air Products wint Carbon Capture Award

Air Products, het Imperial College London en Doosan Babcock Energy hebben de 'Rushlight Carbon Capture and Storage Award 2008' ontvangen voor hun bijdrage aan de zuivering van CO2, dat ontstaat in kolengestookte energiecentrales. De zuivering van CO2 is essentieel voor compressie, transport en afvang van broeikasgassen afkomstig van energiecentrales. De Rushlight Awards zijn bedoeld voor de promotie van toonaangevende milieutechnologiƫen en innovaties in Engeland en Ierland. De award werd onlangs in London uitgereikt door professor Gordon MacKerron van de Universiteit van Sussex.

"Namens het projectteam wil ik zeggen dat we zeer trots zijn op deze prijs", zei Ian Brass, marketing manager Tonnage Gases EMEA van Air Products tijdens de uitreiking. "Het is een erkenning van het feit, dat technologie een rol kan spelen bij het verminderen van broeikasgasemissies en tevens een belangrijke rol kan spelen bij de zuivering, afvang en opslag van CO2."

Air Products werkt momenteel wereldwijd aan een aantal demonstratieprojecten voor de afvang en opslag van CO2. De oxyfuel-technologie van Air Products kan de kosten van afvang van CO2 in de energiesector aanzienlijk verminderen. Het bedrijf heeft zich bewust gericht op de reiniging van het rookgas dat uit de oxyfuel-verbranding ontstaat, waardoor er een betrouwbaar proces ontwikkeld is voor de verwijdering van verontreinigingen. De compressietechnologie van Air Products voor 'zuur' gas (rookgas dat SO2 bevat) is een gefaseerd compressieproces, dat de reiniging van rookgas optimaliseert. Deze technologie zorgt voor een kostenbesparing in het oxyfuel verbrandingsproces en beperkt het aantal verontreinigingen in de afgevangen CO2.

De oxyfuel compressietechnologie van Air Products voor zuur gas is toegepast in een proefproject, dat uitgevoerd is door het Imperial College London. Daar werd gewerkt met echt rookgas van een 160kW kolengestookte proefinstallatie van Doosan Babcock in het Schotse Renfrew. Daarnaast heeft Air Products een ander onderzoek naar CO2-afvang aangekondigd in samenwerking met het Alberta Energy Research Institute. Dit onderzoek is gericht op een geavanceerde afvang van koolstofdioxide in combinatie met vergassing en draagt de titel 'Advanced Hydrogen and CO2 Capture Technology for Sour Syngas'. Dat project wordt naar verwachting in oktober 2010 afgerond.


---Ingezonden persbericht