Politie Friesland

Politieberichten van maandag 16 maart

Fryslân, 16-03-2009 o Politieberichten met zondag 15 maart 11.00 uur t/m maandag 16 maart 07.00 uur

Heerenveen: aanrijding brommobiel en auto
De politie heeft zondagmiddag een aanrijding op de KR Poststraat afgehandeld. Een 41-jarige bestuurder uit Diever sorteerde op de Kr Poststraat voor om de A32 richting Wolvega op te rijden. Toen het verkeerslicht op groen sprong ging de bestuurder rijden. Op dat moment negeerde een 64-jarige bestuurder van een brommobiel het rode verkeerslicht met een aanrijding tot gevolg. De bestuurder van een 45-km wagentje raakte gewond en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Oosterwolde: inbraak in woning
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Snellingerdijk. Zondagavond is men de woning binnengekomen door een deur te forceren. De daders hebben alle vertrekken doorzocht en namen onder andere een mobiele telefoon, computer, laptop, flatscreen TV, foto- en videocamera, gereedschap, waardepapieren en geld weg. De 33-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Drachten: inbraak in school
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een school aan de Splitting. In de nacht van zaterdag op zondag is men door het forceren van een raam binnengekomen. Daarbij werden twee laptops en mogelijk ook twee computers weggenomen. Een 50-jarige man uit Drachten heeft aangifte gedaan.

Harlingen: mannen zoeken ruzie met paardrijdsters
De politie heeft een 79-jarige man en een 45-jarige man, beide uit Tzum, aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen personen. Zondagavond, op de Ieslumbuorren reed een groepje paardrijdsters onder begeleiding van een 48-jarige fietsster uit Harlingen in de richting van hun woning. Diverse voertuigen passeerden waaronder de auto van de verdachten. Toen zij voorbijreden opende zij de ramen en begonnen op de deuren van het voertuig te bonken. Kennelijk wilden de twee op deze wijze de paarden opjagen om aan de kant te gaan. Plotseling stopte het voertuig en liep de 79-jarige man op het groepje af en pakt één van de meisjes bij de enkel. Die was daar niet van gediend en reageerde met een slag met haar rijzweep. Ondertussen was de 45-jarige bestuurder ook uitgestapt om te melden dat de groep niet zo mocht rijden. Ondertussen probeerde de 48-jarige begeleidster tussen de groep en de mannen te komen om het geheel te sussen. Vervolgens werd de vrouw van haar fiets getrokken en belaagd door beide mannen met een worsteling tot gevolg. Hierbij ontving zij rake klappen en werd zij geschopt. Ook probeerden de mannen de vrouw in de nabijgelegen sloot te slepen. De mannen vertrokken. Op basis van het signalement en het kenteken kon het tweetal achterhaald worden. Zij werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau in Leeuwarden. Na verhoor werden de verdachten heengezonden. Voor de begeleidster als voor de groep meisjes is slachtofferhulp ingeschakeld.

Fryslân: snelheidsovertredingen
De politie heeft zondag op diverse locaties in de provincie snelheidsovertredingen geconstateerd. Van alle bestuurders werd het rijbewijs ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen:
Een 20-jarige man uit Garyp was met zijn 20-jarige dorpsgenoot zondagmiddag aan het racen op de Kwelderweg in Kollumerpomp. De snelheid die gemeten werd betrof 142 km/u waar 80 km/u is toegestaan. Beide bestuurders kregen een stopteken en werd het rijbewijs ingevorderd. Tevens zijn beide voertuigen in beslag genomen. Tijdens een snelheidscontrole zondagmiddag op de Lauwersmeerweg N385 nabij Kollum passeerde een 22-jarige bestuurder uit Oosternijkerk in zijn auto met 159 km/u waar 80 km/u is toegestaan.
Op de Saatsenwei in Engwierum reed zondagmiddag een 45-jarige motorrijder langs een lasercontrole met een snelheid van 146 km/u waar 80 km/u is toegestaan. Op dezelfde locatie passeerde diezelfde middag een 43-jarige man uit Marrum met 131 km/u. Een overschrijding van 51 km/u. De bestuurder kreeg een stopteken waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zondagavond en in de nacht van zondag op maandag op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in zeven processen-verbaal en rijverboden. In drie gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):
23.45 uur, Turflaan in Drachten, 34-jarige man uit Drachten, 625 ug/l;

01.42 uur, PJ Troelstrastraat in Franeker, 35-jarige man uit Amsterdam, 650 ug/l. De bestuurder kon geen rijbewijs overhandigen, die was hij een aantal jaren geleden kwijt geraakt. Naast het rijden onder invloed kreeg de Amsterdammer voor het rijden zonder rijbewijs ook proces-verbaal.
Alcoholcontrole Leeuwarden
De politie heeft zondagavond een alcoholcontrole gehouden op de diverse locaties in Leeuwarden. Daarbij werden 276 bestuurders gecontroleerd waarvan er acht mee moesten naar het bureau voor de ademanalyse. De uitslagen lagen tussen 255 ug/l en 590 ug/l. Van de 54-jarige bestuurder uit Leeuwarden, die 590 ug/l blies, werd het rijbewijs ingevorderd.