Eerste webwinkel gelanceerd over zelf aanleggen van groendaken


PUTTEN, 20090316 -- Groenedaken.net is een primeur voor Nederland op het world wide web. Als eerste heeft Henk Vlijm, directeur bij een internationale onderneming in de groendaken, een webwinkel gelanceerd speciaal voor particulieren die zelf een groendak willen aanleggen.

Groene daken zijn immens populair. Veel gemeentes zoals Rotterdam en Groningen geven al subsidie op het aanleggen van een groendak en ook GroenLinks doet een voorstel om een landelijke subsidie regeling op te zetten om het aanleggen van groendaken te stimuleren.
Een groendak heeft veel voordelen. Vooral het warmte en koude regulerend vermogen waarbij de warmte langer binnen blijft en de koude langer buiten blijft in de winter maar ook de warmte langer buiten houdt in de zomer zijn voor veel mensen een reden om een groendak aan te brengen. Daarnaast buffert een groendak veel water tijdens piekbuien waardoor het riool en de straatkolk minder overbelast raken. Momenteel lopen er ook diverse onderzoeken naar de CO2 reductie en het fijnstof verminderend effect van de groendaken.

Doordat er al heel veel groendaken in de nieuwbouw van woningen en kantoorgebouwen wordt toegepast is ook de vraag bij particulieren toegenomen. Tot voor kort konden zij moeilijk aan kant -en klare materialen komen omdat de hoeveelheden vaak klein zijn. Particulieren passen een groendak toe op een bijkeuken, garage of een carport en hierbij gaat het om hoeveelheden vaak tot 25 m2. Groenedaken.net is de eerste in Nederland die speciaal voor deze particulieren die een kleine hoeveelheid willen bestellen en een eenvoudig doe-het-zelf pakket zoeken gekomen met een internetwinkel waar men diverse standaardpakket kan bestellen. Een standaard groendakpakket bestaat vaak uit een beschermdoek, een drainagelaag van kunststof, een groeibodem en vetplanten. Ook de benodigde meststoffen om het groendak in goede conditie te houden kan men hier bestellen.

De animo is groot, aldus Henk Vlijm, we hebben honderden bezoekers per dag op de site. Vaak moeten mensen er nog even over nadenken omdat het natuurlijk geen kleine uitgave is maar uiteindelijk gaan de echt geĂŻnteresseerde toch over de streep. Groenedaken.net levert nu al wekelijks door het hele land en we zien een sterke groei ondanks de crisis. Juist nu gaat men duurzaam denken en nadenken over hoe men energie kan besparen maar ook hoe men kosten kan uitsparen in de toekomst. De dakbedekking gaat bijvoorbeeld al 2 keer langer mee door een groendak en dit scheelt natuurlijk uiteindelijk weer in de onderhoudskosten van het huis. Daarnaast zorgt een groendak ervoor dat zonne-energiepanelen 1,5 keer langer meegaan als ze tussen een groendak zijn geplaatst.

Groene daken staat hoog op de agenda bij lokale overheden, waterschappen en nu ook bij de Haagse politiek. Dit zal in de toekomst alleen maar toenemen omdat Nederland te kampen heeft men wateroverlast, terugdringen van de natuur, fijnstof en energieverspilling. Groenedaken.net heeft een gat in de markt gevonden en zorgt ervoor dat nu ook particulieren op een snelle en eenvoudige manier kunnen genieten van een groendak.

Ingezonden persbericht