TROS

Afdeling Marketing & Communicatie
Hilversum, 16-03-2009

RENTE LENING VAN 16% NAAR 6% ALS CONSUMENT DOORVRAAGT

Uit een reportage van het consumentenprogramma RADAR blijkt dat doorvragen bij het afsluiten van een lening zeer de moeite loont. Waar elektronicazaak BCC aanvankelijk een krediet aanbood tegen bijna 16% rente, bleek bij doorvragen dat dit kon zakken naar een lening tegen 6%. Op de vraag waarom dit aanbod niet direct gedaan was, werd geantwoord: "dat gaat via een andere afdeling".

Ook blijkt dat geldverstrekkers ongevraagd extra verzekeringen afsluiten, bijvoorbeeld een kredietbescherming-verzekering. Deze extra verzekeringen zijn berucht vanwege hun vele ontbindende voorwaarden en de hoge kosten. In het voorbeeld dat vanavond in het programma wordt uitgewerkt verzwaart deze verzekering de maandelijkse lasten voor de lening met maar liefst meer dan 10%.

Veel autobedrijven, meubelzaken en elektronicawinkels bieden leningen aan die veel te duur zijn, zo blijkt uit de reportage. Daarnaast laten de geldverstrekkers de consumenten geloven dat ze méér kunnen lenen dan verantwoord is. Om dit te berekenen zijn veel rekenmodules op diverse websites voor consumenten beschikbaar. Er zijn grote verschillen tussen de rekenmodules die de geldverstrekkers hanteren en die het NIBUD hanteert. Waar het NIBUD een lening van 14.000 euro bij een bruto maandinkomen van rond de 3.000 euro al rijkelijk veel vindt, geven de modules van de banken aan dat 27.000 euro geen probleem is.

Presentatie: Antoinette Hertsenberg

Meer informatie via de website: www.trosradar.nl

Televisie
RADAR
Uitzending maandag 16 maart
Nederland 1 - 20.30 uur