Leon de Winter wint Schrijversprijs der Brabantse Letteren


Wentelprijs voor Rob Ruggenberg, Publieksprijs voor Marie-José van der Linden

TILBURG, 20090316 -- Leon de Winter heeft de Schrijversprijs der Brabantse Letteren gewonnen. De in Den Bosch geboren auteur kreeg de prijs afgelopen zondag 15 maart in het Chassé Theater in Breda voor zijn boek Het recht op terugkeer. De Wentelprijs voor het beste jeugdboek ging naar Rob Ruggenberg uit Best met Slavenhaler. De Publieksprijs was voor Het ZonDagboek van Marie-José van der Linden uit Den Bosch.

De Winter krijgt de prijs `vanwege de inzet die de auteur bij het schrijven van het boek getoond heeft, de rijke verbeeldingskracht waarmee allerlei situaties geschetst worden en de intense aandacht waarmee de drijfveren van de personages worden beschreven', aldus het juryrapport. Het recht op terugkeer is `van een allure die in de Nederlandse literatuur ongewoon is'. Omdat De Winter in de Verenigde Staten woont kon hij zelf niet bij de uitreiking aanwezig zijn. De prijs, een cheque ter waarde van ¤ 5.000,- werd hem symbolisch overhandigd via een live internetverbinding.

De Wentelprijs werd vanwege het grote aantal en de hoge kwaliteit van de kinder- en jeugdboeken op de kandidatenlijst, toegekend aan een werk in dit genre. De jury prees Ruggenberg om `zijn prachtige karakterbeschrijvingen, zijn nuchtere kijk op goed en kwaad en de trefzekere manier waarop hij eigentijdse thema's als racisme en vreemdelingenhaat behandelt in de lijst van de zeventiende eeuw. [...] Zulke jeugdboeken zouden er meer moeten worden geschreven.' Ruggenberg ontving een cheque van ¤ 2.500,- uit handen van juryvoorzitter Piet Calis.

De Publieksprijs was spannend tot het allerlaatst. Marie-José van der Linden ging vanaf het begin aan kop, maar werd in de laatste weken nog bijna ingehaald door Ad Hoofs. Uiteindelijk won Van der Linden met een verschil van 53 stemmen. Zij mocht naar huis met een cheque van ¤ 1.000,-, In totaal werd maar liefst 3.330 keer gestemd.

De jury van de Prijzen der Brabantse Letteren 2009 bestond uit literatuurhistoricus en Vondelbiograaf Piet Calis, schrijver Stijn van der Loo en kunstredacteur en columnist van het Brabants Dagblad Mieske van Eck.

De uitreiking van de Prijzen der Brabantse Letteren was ingebed in de jaarlijkse Literaire Debutantendag in Breda.


LiBra

Ingezonden persbericht