Nederlander verdient vier Big Macs per uur


LEIDERDORP, 20090316 -- Nederlanders moeten gemiddeld 15 minuten werken om één Big Mac te kunnen kopen. De Nederlander bevindt zich hiermee in de top vijf van koopkracht berekend op basis van de prijs van een Big Mac, zo blijkt uit de jaarlijkse Big Mac Index van Van Spronsen & Partners uit Leiderdorp. In vergelijking met andere Europese landen is de prijs van de Nederlandse Big Mac, met ¤ 3,15 relatief laag. De duurste Big Mac wordt dit jaar in Noorwegen verkocht, hier kost de hamburger ¤ 4,88, Polen is het goedkoopst met een prijs van ¤ 1,47.

Het adviesbureau stelde dit jaar voor de achtste keer op rij de Big Mac Index op voor 29 Europese landen. De Big Mac is een internationaal product, dat in ieder land van dezelfde producten en met dezelfde productiemiddelen wordt klaargemaakt. Hierdoor kan de prijs van de Big Mac worden gezien als ijkpunt voor de koopkracht. Hiervoor wordt de prijs van de Big Mac in een land gerelateerd aan het inkomen om te bepalen hoelang er gemiddeld per land gewerkt moet worden om één Big Mac te kunnen kopen.

Koopkracht voor één Big Mac
Een Nederlander moet gemiddeld 15 minuten werken om één Big Mac te kunnen betalen. Hiermee staat Nederland op nummer vijf van de ranglijst. De twee uitersten in de lijst zijn op de eerste plaats Luxemburg en op de laatste plaats Bulgarije. De inwoners van Luxemburg hoeven slechts 11 minuten te werken voor de burger, terwijl de inwoners van Bulgarije met 57 minuten ruim 5 keer zo lang moeten werken voor het broodje. De prijs voor één Big Mac in Bulgarije is relatief hoog (¤1,93) en het besteedbaar inkomen per hoofd van de bevolking relatief laag. Opvallend is ook dat inwoners van het Verenigd Koninkrijk een zeer lage prijs betalen (¤ 2,25) en relatief kort moeten werken (12,5 minuten) om de Big Mac te kunnen betalen.

Nederlandse Big Mac relatief goedkoop
Dit jaar is de prijs van de Big Mac in Nederland met 5% gestegen, van ¤ 3,= naar ¤ 3,15. In 15 van de 29 onderzochte landen is de Big Mac duurder dan in Nederland. De gemiddelde prijs van een Big Mac in Europa is ¤ 3,04. Dit is een stijging van 6% ten opzichte van 2008. De prijs in de Eurolanden ligt een behoorlijk stuk hoger, gemiddeld ¤ 3,28. Noorwegen is voor het eerst dit jaar het duurste land waardoor Zwitserland verstoten wordt van de eerste plaats. In vergelijking met 2008 (¤ 3,77) is de Noorse Big Mac 29,5% duurder geworden(¤ 4,88). Voor de voordeligste Big Mac kun je het beste naar Polen, waar het broodje ¤ 1,47 kost.

Stijgers en dalers
Zweden is de grootste daler dit jaar. In 2008 stonden ze op de 2e plaats, dit jaar staan ze op de 12e plaats. De prijs van de Big Mac in Zweden is met 46 eurocent gedaald, in het land zelf is de prijs echter gestegen met drie kronen. Het verschil is het gevolg van een daling van de waarde van de Zweedse kroon ten opzichte van de euro.
Ook het Verenigd Koninkrijk is met een prijs van ¤ 2,25 gedaald in de ranglijst van plaats 17 naar plaats 24, zowel door de dalende prijs als door de dalende wisselkoers. In Letland is de prijs flink gestegen, het land is van de 25e plek naar de 6e plek gestegen. De prijs voor een Big Mac is gestegen met 1,10 Lats, een procentuele stijging van 73,3%. Daarnaast is de wisselkoers van Letland het afgelopen jaar licht gestegen.

Van Spronsen & Partners horeca-advies

Ingezonden persbericht