Nieuwe infrarood foto's tonen werking Thermoskussens aan


Nederlandse uitvinding brengt koude vloeren op kamertemperatuur zonder energie te verbruiken

ENSCHEDE, 20090316 -- Niet-geïsoleerde vloeren zijn in de winter vaak onaangenaam koud en blijken de oorzaak van een veel te hoge energierekening. Het Nederlandse bedrijf TONZON heeft voor dit probleem een even simpele als effectieve oplossing ontwikkeld. Onder tegen de vloer worden reflecterende Thermoskussens aangebracht waarin lucht wordt opgesloten. Infrarood foto's die zijn gemaakt van een houten vloer, laten zien dat op de plaats waar onder de vloer stukjes Thermoskussen zijn aangebracht de vloer duidelijk een stuk warmer is dan de rest van de vloer tinyurl.com/cym5w2 .

De Thermoskussen zorgen er voor dat warmte die door de vloer gaat, kan niet worden uitgestraald naar de bodem. Deze warmte wordt nu gebruikt om de lucht in de kussens op te warmen. Onder de vloer ontstaat een warme, isolerende luchtlaag. De isolerende werking blijkt in de praktijk zo hoog dat houten en betonnen begane grondvloeren op kamertemperatuur komen, zonder dat vloerverwarming nodig is.
In de praktijk worden de Thermoskussens gecombineerd met een stevige folie op de bodem van de kruipruimte. Deze Bodemfolie stopt de verdamping van vocht en remt het radioactieve Radongas dat in de bodem wordt gevormd. Het resultaat is een kurkdroge kruipruimte waarin leidingen en ophangbeugels veel langer meegaan. Deze dubbele aanpak levert dus niet alleen een warme vloer, maar ook een droge kruipruimte op, zonder die muffe geur. Uit meer dan 29 jaar praktijkervaring blijkt dat deze aanpak ook de levensduur van houten vloeren verlengt en het proces van betonrot weet te stoppen.

Eerder al baarde het bedrijf opzien met infrarood video's en foto's die de opmerkelijke werking laten zien van de speciale radiatorfolie die door het bedrijf is ontwikkeld. In tegenstelling tot de oude radiatorfolie, die op de muur moest worden geplakt, komt TONZON met HR-Radiatorfolie die op de achterkant van de radiator wordt geplakt en zo onzichtbaar zijn werk doet.
Sceptici die de fysische werking van dit nieuwe concept moeilijk konden voorstellen, werden uitgenodigd de proef op de som te nemen. Zij spreken van een verbluffende werking: wanneer slechts één helft van de radiator is beplakt, kan men met de blote hand het verschil voelen in de opwarming van de achterliggende muur. Een leerzame infrarood video, waarmee dit proces zichtbaar is gemaakt, is te downloaden met: kurl.nl?4F1F
Ook muren en daken kan men van binnenuit isoleren. Daarbij worden zogenaamde Thermosheets gebruikt. Deze sterke folie heeft een zeer lage emissie en wordt op enorme (vrijwel onbeperkte) afmetingen geleverd zodat ieder veld met materiaal uit een stuk kan worden afgedicht. Het grootste Thermosheet door TONZON tot op heden geproduceerd, dekte een muur van 6 x 65 meter met materiaal uit een stuk in zijn geheel af. Een speciale lijm maakt de omliggende constructie permanent zelfklevend, zodat alle luchtlagen afzonderlijk zijn opgesloten. Zo kan met minder ruimteverlies meer isolatiewaarde worden verkregen en met een veel betere winddichtheid. Op de site staan tientallen video's die laten zien hoe een en ander in zijn werk gaat.

Goed nieuws voor het milieu:
Bijkomend voordeel van deze in Nederland ontwikkelde isolatietechniek is dat het milieu bijna niet wordt belast. Het productieproces is schoon en per m² product wordt zeer weinig grondstof en energie verbruikt. Omdat gebruik gemaakt wordt van lucht, die overal gratis aanwezig is, is het transportvolume zeer klein. Grote vrachtwagens, die de wegen verstoppen en het milieu vervuilen, zijn vrijwel niet meer nodig. De totale milieubelasting van TONZON-isolatie bedraagt mede daardoor slechts een fractie van die van andere isolatiematerialen. Het scoort met afstand de beste resultaten in alle milieuclassificaties. Beduidend beter nog dan materialen met een natuurlijke oorsprong, zoals wol gemaakt van vlas of schapenwol.
Het milieurendement van TONZON isolatie is nog veel gunstiger dan van bijvoorbeeld een LED- of spaarlamp. De energie nodig voor grondstof, productie en transport is binnen enkele winterweken terug verdiend en soms al binnen enkele winterdagen.
Ook van alle mogelijkheden om het vocht uit de bodem te weren, heeft TONZON het product met de laagste milieubelasting. Deze Bodemfolie houdt meer vocht tegen dan andere materialen, maar verstoort de warmtebalans van de kruipruimte niet. Daarbij heeft het een hoge radonremming. De milieuclassificaties kunnen worden gedownload van www.tonzon.nl

Voor meer informatie
TONZON BV 053 - 433 23 91
Ton Willemsen 06-53174462