Ingezonden persbericht


Nr. 68

Hilversum, vrijdag 13 maart 2009

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 12

Ingang Oost, maandag 16 maart, 19.25 uur, Nederland 1 Mevrouw Koster heeft sinds kort last van hevige pijnen in het hoofd. De Ambulancedienst brengt Frank Visser naar de Spoedeisende Hulp van het HagaZiekenhuis, locatie Leyweg in Den Haag. Hij werkt bij de Dierenambulance en probeerde een duif te redden.
De 2-jarige Tess Nelemans heeft een mes gepakt en daarbij in haar handje gesneden. Meneer Rengelink heeft meer dan 100 kilo lood op zijn voet gekregen.

Het Familiediner, maandag 16 maart, 22.00 uur, Nederland 1 In deze aflevering bezoekt Bert een echte paardenfamilie: Roelie en Marius en hun dochters Martina en Nikolina. Samen gingen ze naar wedstrijden, dagjes weg naar het bos.. En als Nikolina trouwt gebeurt dat natuurlijk in de koets, met de paarden van haar vader en moeder Marius en Roelie. Toch gaat het helemaal mis, want met Koninginnedag 2008 krijgt Nikolina ruzie met haar moeder Roelie. Sindsdien spreken ze elkaar niet meer. Omdat Milou en Ninke willen voorkomen dat dit nog jaren doorgaat, hebben ze Berts hulp ingeroepen.

Intensive Care, dinsdag 17 maart, 19.27 uur, Nederland 1 De hartchirurg

Operaties in en rondom het hart grijpen vaak diep in in het leven van de patiënt. Dankzij de technische vaardigheden en uiterste concentratie van de hartchirurg kunnen verstopte kransslagaderen, ritmestoornissen, een lekkende klep en andere levensbedreigende ziekten goed worden behandeld. Een reportage over academisch-medische topzorg op de Intensive Care-afdelingen van ziekenhuizen in Nederland.

Per Ongeluk, dinsdag 17 maart, 20.50 uur, Nederland 2

Deel 1. Het is 29 december 2007. De familie Van den Berge uit Middelburg heeft een heerlijke skivakantie in Oostenrijk achter de rug. Na een tussenstop langs de autobaan in Duitsland hervat de familie hun terugreis. Het is al donker en erg druk op de weg. Vader Marcel rijdt op de linkerbaan en wil terug naar rechts, wanneer plotseling met zeer hoge snelheid een Duitse bestuurder opduikt. Marcel verliest de macht over het stuur en na een botsing tegen de vangrail komt de auto tot stilstand op de vluchtstrook, waarna het voertuig in brand vliegt. Marcel en zijn vrouw weten snel de brandende auto uit de komen, maar de drie kinderen zitten in de val. Er volgen dramatische seconden. Al snel is er hulp ter plekke en uiteindelijk belanden de kinderen en hun ouders met brandwonden in diverse ziekenhuizen in Duitsland. Ruim een jaar na het ongeluk zoekt Marion Lutke het gezin op en gaat ook naar Gent, waar Jochem, de middelste van de drie kinderen, geopereerd zal worden. Ondanks de sterke banden binnen het gezin, dat vol vertrouwen naar de toekomst kijkt, zijn dit emotionele momenten als gevolg van een ongeluk dat onuitwisbare sporen nalaat.

Per Ongeluk volgt mensen die door een verkeersongeluk een ingrijpende levensverandering doormaken. Marion Lutke ontmoet verschillende slachtoffers met hun verhalen van pijn, onbegrip en strijd, maar ook van passie, hoop en doorzettingsvermogen.

't Zal je maar gebeuren, dinsdag 17 maart, 22.50 uur, Nederland 2 Dwang dwingt
Steeds dat stemmetje in je hoofd dat je dwingt om bepaalde dingen te doen of te denken...want anders gaat het volledig mis! Dat dwanggedachtes je leven volledig kunnen beheersen blijkt uit deze reportage waarin programmamaker Sandra-Lobby Poppenk 2 mensen volgt in hun gevecht tegen dwang. De 22-jarige Theo vertelt zijn ouders pas na 15 jaar over zijn dwang en zijn allesoverheersende angst die hem dwingt tot allerlei handelingen. We volgen hem tijdens zijn therapie. Marjan heeft inmiddels verschillende therapieën doorlopen en is inmiddels de trotse moeder van Bram. Toch blijft het voor haar een gevecht om de dwang de baas te blijven. Hoe is het om te moeten leven met dwang?

Nederland Helpt, donderdag 19 maart, 17.10 uur, Nederland 2 Vandaag gaan we mee met Marianne. Ze heeft 3 kinderen, waarvan de jongste ondervoed was, maar er inmiddels al weer een stuk beter uitziet. De kinderen eten met elkaar uit een pan met een soort mais. "Dat is hier het geitenvoer, maar wel gezond", vertelt onze vertaler. Marianne ontvluchtte de oorlog met haar man. Maar omdat er geen eten meer was, ging hij vorig jaar terug naar hun huis. Onderweg werd hij doodgeschoten. "Ik kan dus niet gaan werken", vertelt Marianne, "daarom ga ik elke dag de straat op om te bedelen." Omdat Somalie bijna helemaal uit woestijn bestaat, moet alles gekocht worden, tot en met het water toe. En als er geen geld is, is er dus ook geen eten.

Henrieke Hommes (33) is een Nederlandse verpleegkundige die onder de vluchtelingen werkt via Medair. Elke dag trekt ze er met een team op uit om ondervoede kinderen op te sporen. En dat is helaas niet moeilijk. In de paar weken dat ze nu bezig zijn, hebben ze al 1200 kinderen veel te licht bevonden. De oorzaak is meestal armoede.

Carla van Weelie reist naar plekken waar om hulp gevraagd is, en Herman Wegter verrast bijzondere mensen die zich inzetten voor het goede doel.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 20 maart, 14.38 uur, Z@pp Genoeg koekjes

Dop en Kurk kunnen geen koekjes meer kopen. Ze hebben de laatste centjes van Elly aan een straatmuzikant gegeven. "Weet je wat?', zegt Dop, "we gaan gewoon koekjes bákken. Meel, melk, suiker, eieren, stroop, pindakaas, dit ook en dat." Uit het kastje van Elly nemen Dop en Kurk van alles mee. Hupsakee, in de pan. Maar dan ontploft het deeg! Wat nu? Ze hebben nog steeds geen koekjes!

Checkpoint, zaterdag 21 maart, 9.58 uur, Z@pp
Coördinatie is handig bij het gooien van een bal of bij inparkeren. Maar kunnen jongens dat nou echt beter dan meiden? In deze aflevering van Checkpoint gaan we het testen. En hoe goed kunnen fietsbanden eigenlijk tegen al het vuil op straat? Spijkervelden, glassplinters en gladde slagroomtaarten vormen de ultieme uitdaging. We checken ook hoe je een broek kan pimpen. Hoe cool wordt een broek van vlammenwerpers, schuurmachines en bleekmiddel?

Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Nederland Zingt, zaterdag 21 maart, 18.30 uur, Nederland 2 Een programma met koor- en samenzang vanuit de Grote Kerk in Dordrecht. Meewerkende musici: Christelijk Gemengd Drechtstedenkoor "PRAISE HIM" uit Dordrecht, Kleinkoor Laudation uit Dordrecht, Christelijke Gemengde Zangvereniging Jubilate Deo uit Woudenberg onder leiding van Marco den Toom, Sliedrechts Christelijk Mannenkoor Ichtus onder leiding van Martin Zonnenberg. Met medewerking van Marjo van Someren, sopraan.

De Mattheüs Masterclass, zaterdag 21 maart, 19.05 uur, Nederland 2 Vijf populaire zangers en zangeressen, te weten Rob de Nijs, Carola Smit, Jim Bakkum, Peter Lusse en Hind, begeven zich op een voor hen totaal onbekend muzikaal terrein. Voor het eerst in hun leven zingen zij aria's uit het beroemde passiestuk van Johan Sebastiaan Bach, de Mattheüs Passion.

Ze worden in de Mattheüs Masterclass klaargestoomd voor de verrassende slotuitvoering met koor. Dat het een moeilijke weg is, beleven we mee tijdens de repetities, waar frustraties en ontroering elkaar afwisselen. We volgen hen 4 weken tijdens deze prachtige uitdaging.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 22 maart, 9.00 uur, Nederland 1 Met het oog op de naderende Nederland Zingt-dag bezoekt ds. Arie van der Veer het zangduo Reni en Elisa Krijgsman. Dit echtpaar is al jaren actief binnen de Nederlandse Gospelwereld. Het is hun verlangen om door hun liederen mensen naar God te brengen. Reni en Elisa verzorgen een optreden op de Nederland Zingt-dag en schreven hiervoor ook het themalied. Ds. Arie van der Veer houdt de meditatie, afgewisseld met koor- en samenzang. Samenzang eerste blok vanuit de Martinikerk in Doesburg, tweede blok vanuit de Eusebiuskerk in Arnhem.

Omega Code, zondag 22 maart, 14.30 uur, Z@pp
David was een jonge herder toen hij aan het hof van koning Saul ging werken. Saul was erg tevreden over zijn nieuwe werknemer. Er was een goede sfeer in het paleis totdat koning Saul jaloers werd. David moest vluchten, maar kreeg een unieke kans. Grijpt David deze kans? En pakken de kandidaten hun kans om te winnen? De teams zijn er klaar voor en geven alles wat ze hebben! Wie gaat er deze Omega Code misschien wel met de spelcomputer naar huis?

ontopic, zondag 22 maart, 23.50 uur, Nederland 3
Ontopic is hét discussieplatform waarin de ontmoeting en confrontatie van jongeren met totaal verschillende achtergronden centraal staat. Drie pittige stellingen uit de actualiteit en de Nederlandse jongerencultuur brengen wekelijks etnische, culturele en religieuze overeenkomsten aan het licht. Het ontopic-cabaretduo, presentator Manuel Venderbos of een andere bekende Nederlander/deskundige leidt de stellingen in. Deze week zijn de onderwerpen: Veiligheid gaat altijd voor privacy (Michiel Veenstra - 3FM dj), Het einde der tijden is nabij-2012 (Manuel) en Anorexia is ene luxeprobleem (cabaret).

HelpDesk Live, zondag 22 maart, 00.15 uur, Nederland 2 Hoe kan God lijden toestaan?
'Als God een God van liefde is, hoe kan hij dan het lijden in de wereld toestaan? Waarom geneest hij mij niet van de ziekte die mijn leven bedreigt? Waarom zorgt hij er niet voor dat er geen ellende meer is?' Prangende vragen, die veel worden gesteld. Ook aan ons, medewerkers van HelpDesk Live. Daarom staat in deze uitzending de volgende vraag centraal: 'Hoe kan God lijden toestaan?'

Zoals elke zondag komt ook nu weer een aantal stevige stellingen aan bod, waaronder: 'Een God die van ons houdt, laat ons niet lijden', 'Als God almachtig is, voorkomt hij het lijden', 'Van God komt het goede, van de duivel het kwade' en 'God heeft een bedoeling met het lijden'

Menno Helmus praat met Maaike Schalk (pastoraal werker) ds. Peter Kos over het onderwerp 'Hoe kan God lijden toestaan?'. Kijk zondagavond naar HelpDesk Live op Nederland 2. Deze uitzending is een herhaling. Je kunt dus tijdens de uitzending niet naar de studio, maar wel naar Nazorg bellen. Kijkers kunnen met elkaar in discussie gaan op het forum via www.eo.nl/helpdesklive.


---

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht