Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht

16 maart 2009

WNF: minister zet voortbestaan paling op het spel

Het Wereld Natuur Fonds is zeer teleurgesteld over de plannen van minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om de palingvisserij alleen in de maand oktober stil te leggen. In eerste instantie had de minister een vangstverbod van twee maanden voorgesteld. De paling wordt met uitsterven bedreigd. Het glasaalbestand (jonge aal) is de laatste vijftig jaar met 95 procent afgenomen.

De minister komt met de nieuwe plannen omdat een aantal palingvissers het voornemen hebben om in de maanden augustus en september 50 ton geslachtsrijpe aal (schieraal) uit te zetten. Carel Drijver, hoofd Oceanen en Kusten van het WNF: 'Het uitzetten van de schieraal is een sympathiek gebaar, maar het is absoluut ontoereikend. De paling wordt met uitsterven bedreigd. Als we doorgaan met vissen, zal het herstel nooit op gang komen. Maar als we nu in Europa stoppen met vissen, dan kunnen onze kleinkinderen misschien ook nog een paling eten.'

Het WNF stelt voor om de komende vier jaar een vangstverbod in te stellen voor de periode van augustus tot december. Daarmee krijgt de palingvisserij de kans om te saneren. In de jaren erna zou de vangst helemaal stilgelegd moeten worden, totdat de hoeveelheid volwassen paling terug is op het gezonde niveau van 1980. Alleen dan maakt de soort kans te overleven.

Elke paling komt voort uit een in het wild geboren glasaal (jonge aal). In gevangenschap plant de paling zich niet voort. De palingstand is nog nooit zo laag geweest. Het glasaalbestand is de laatste vijftig jaar met 95 procent afgenomen. Om de palingstand terug te brengen naar het gezonde niveau van 1980 is het nodig dat 40 procent van de natuurlijke productie van de paairijpe aal zijn weg naar zee terug kan vinden om zich voort te planten. Deze 40 procent herstel is opgenomen als doel in het Europese herstelplan voor de paling. Onder andere door de binnenvisserij hebben steeds minder alen kans om de zee te bereiken. Hierdoor neemt ook het aantal jonge palingen, die vanuit de open zee weer naar het zoete water trekt, drastisch af.

////////////////////

Meer informatie:

Elly de Vreugd, persvoorlichting WNF, 030-6937375 of 06-20362863.