Ingezonden persbericht


Persbericht
16 maart 2009

Achter de naaimachine uit de bijstand

Heerenveen, 16 maart 2009 - Vandaag is het project 'Verstel Goed' in Heerenveen van start gegaan. Zestien moeders en twee vaders in de bijstand krijgen er een opleiding tot verstelcoupeur (m/v) en daarmee een kans op de arbeidsmarkt. In Hoogezand is de cursus inmiddels van start gegaan. Als deze twee projecten een succes zijn, dan volgen er nog meer cursussen in Friesland en Groningen. Maatschappelijk investeerder Start Foundation stelt ¤ 50.0000,- beschikbaar om dit initiatief van de grond te krijgen.

Het concept is simpel en doeltreffend. Bij ouderen in verzorgingstehuizen wordt kleding opgehaald die vermaakt of versteld moet worden. De ouderen betalen zelf voor deze dienst. De kleding wordt gerepareerd door werklozen (overwegend alleenstaande moeders) in de bijstand. Hierdoor krijgen zij de kans om in een eigen inkomen te voorzien. De deelnemers werken thuis of in een atelier. Iedere deelnemer krijgt een arbeidsovereenkomst en wordt betaald per kledingstuk.

Deelneemster Jacqueline Drees: ''Als alleenstaande moeder is het niet eenvoudig om een baan te vinden of een opleiding te doen. Kinderopvang kan dan wel geregeld worden maar waar blijf je met je kind als die ziek is? De opleiding bevalt me goed en het werk is veelzijdig. Denk hierbij aan knopen aanzetten, broeken korter maken, voorzien van een ritssluiting of het repareren van een winkelhaak. Bovendien kan ik mijn werkschema aanpassen aan mijn eigen tempo en de schoolagenda.''

Verstel Goed is geïnitieerd door Netty Tonies en Anja Kranenborg van re-integratiebureau NettoJob uit Hoogezand. Binnen een periode van drie jaar moeten 45 deelnemers een baan hebben. Het opleiden is een doorlopend proces en er is geen vast instapmoment. De cursisten worden individueel begeleid. Beoogde deelnemers zijn: herintredende vrouwen, langdurig werkzoekenden, ex-gedetineerden, ex-verslaafden, Wajongers en niet uitkeringsgerechtigden (zogenaamde 'nuggers').

Stichting Start Foundation investeert ¤ 50.000,-. Start Foundation ondersteunt en initieert vernieuwende experimenten en ondernemingen in Nederland die er voor zorgen dat mensen met minder kansen ook aan het werk komen. Jaarlijks investeert Start Foundation ongeveer vier miljoen euro in Nederland. Zij investeerde onder andere in Dress for Succes, solliciteren op de Golfbaan, restaurant Fifteen in Amsterdam en de Verbinding in Groningen, een fabriek waar uitsluitend doven werken. Het bestuur van Start Foundation bestaat uit o.a. oud-premier Wim Kok en oud-CNV voorzitter Anton Westerlaken.

/// EINDE PERSBERICHT ///

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht