Gemeente Zijpe2009-03-11 Basisscholen ruimen zwerfvuil op

In de week van 16 tot en met 21 maart wordt voor de achtste keer de landelijk Week van Nederland Schoon gehouden.

Dit jaar gaan leerlingen van tenminste 18 basisscholen in vier gemeenten van de Milieudienst zwerfafval te lijf om hun steentje bij te dragen aan deze week. Het blijkt dat het attenderen van kinderen op een alledaags milieuonvriendelijk gedrag veel effect heeft. Dat kinderen het daarnaast heel leuk vinden om te doen is de drie voorafgaande jaren gebleken toen kinderen in Zijpe de rest is voorgegaan.

In welke gemeenten?

Aan de basisscholen in de gemeenten Anna Paulowna, Harenkarspel, Schagen en Zijpe is gevraagd om dit voorjaar mee te doen aan de opruimactie zwerfafval. In Zijpe hebben alle acht basisscholen zich, voor de vierde keer, ingeschreven. In Anna Pauwlona en Harenkarspel doen vier scholen mee. Schagen heeft in ieder geval twee scholen die mee doen, maar misschien volgen er meer..

Leuke les

De kinderen leren op deze dag in de praktijk dat het veel tijd kost om de rommel op te ruimen die een ander achteloos achterlaat. Ook leren zij het verschil tussen zwerfafval en grofvuil. Het zwerfafval ruimen de kinderen op met prikstokken en afvalgrijpers. Het grofvuil dat zij tegenkomen laten zij ophalen door de gemeente. De gemeenten stellen buitendienstmedewerkers beschikbaar die prikstokken, afvalgrijpers, handschoenen en verzamelzakken uitdelen aan de kinderen.

Zwerfafval mooi niet!

De Milieudienst Kop van Noord-Holland organiseert het project zwerfafval samen met de het natuur- en milieueducatief centrum De Groenling. De scholen krijgen ook de beschikking over lespakketten van Nederland Schoon. Het lespakket maakt de kinderen bewust van hun eigen weggooigedrag. Met de praktijkervaring erbij zal dit hopelijk tot gedragsverandering leiden.

De Week Nederland Schoon eindigt met de landelijke opschoondag op 21 maart, van 10.00 tot 12.00 uur in de Nieuwe Nes in Schagen. Inwoners van Schagen kunnen zich aanmelden om in deze tijd een schoonmaakactie in hun eigen buurt te houden.

Welke scholen komen in actie?

Op dinsdagmiddag 17 maart zal wethouder Bert Blonk het startsein geven van de schoonmaakactie van OBS De Springschans.

naam school

datum uitvoering

tijdstip aanvang

Zijpe

OBS 't Zwanenest

ma. 16 maart


13.00 - 15.00

Basisschool Frankendael

di. 17 maart


09.00 - 11.00

OBS De Springschans

di. 17 maart


13.00 - 15.00

OBS de Bijenkorf

woe. 18 maart


09.00 - 11.00

De Brug

do. 19 maart


13.00 - 15.00

Sint Joseph

di. 24 maart


13.00 - 15.00

Sint Jozefbasisschool

do 26 maart


10.00 - 12.00

De Zandhope

do. 26 maart


10.00 - 12.00