PERSINFORMATIE

Leslie Smith Gallery op The European Fine Art Fair 2009

Unieke meesterwerken uit de 19e en 20e eeuw op de TEFAF

Maastricht 11 maart 2009 - Van 13 tot 22 maart neemt Leslie Smith Gallery deel aan 's werelds grootste kunst- en antiekbeurs, de TEFAF Maastricht 2009. Sinds 1978 exposeert Leslie Smith Gallery prominent op de TEFAF. Hoogtepunten op de Leslie Smith stand zijn ondermeer een uniek mozaïek van Marc Chagall, een portret van Mao Ze Dong door Yan Pei Ming, een zeldzaam meesterwerk van Gustave Courbet en een uitzonderlijk werk van Matisse.

Eén van de topstukken op de stand is het grote meesterwerk Les amoureux à Saint Paul, een uniek mozaïek van Marc Chagall (1887-1985), met een waarde van ongeveer ¤ 500.000, --. Mozaïeken van Chagall koomen zelden op de markt en er zijn slechts een paar exemplaren van bekend. Een soortgelijk stuk is aanwezig in de Knesset (het parlement van Israel) in Jeruzalem en bij de Fondation Maeght in St. Paul de Vence in Zuid- Frankrijk.

Een ander uitzonderlijk werk op de Leslie Smith stand is een portret van Mao Ze Dong, gemaakt door één van de belangrijkste, nog levende Chinese kunstenaars, Yan Pei Ming. Yan Pei Ming is een Chinese schilder geboren in 1965 in Shanghai. In 1980 emigreerde hij naar Dijon in Frankrijk. Zijn bekendste schilderijen, zoals ook dit exemplaar, zijn grote expressieve portretten van Mao Ze Dong in zwart en wit of rood en wit. Onlangs is een werk van hem verkocht op een veiling voor een bedrag van ¤ 1.500.000,--. De waarde van het porrtret van Mao Ze Dong is momenteel geraamd op ongeveer ¤ 1.000.000,--.

Verder toont de Leslie Smith Gallery een uitzonderlijk stuk door Gustave Courbet (1819-1877), dat op enkele uitzonderingen na alleen is voorbehouden aan musea. Met een overweldigende omvang en uitvoering is: 'Valley of the Loue near Mouthier-Haute-Pierre' een zeldzaam meesterwerk. Onlangs is het stuk tentoongesteld in het Getty Museum in Los Angeles. De waarde van dit schilderij is momenteel geraamd op ongeveer ¤ 1.200.000,--.
Een ander bijzonder werk is een tekening van Henri Matisse. Onlangs werd een vergelijkbare tekening, uit de collectie van Yves Saint Laurent en Pierre Berge, in Parijs verkocht voor ¤ 385.000,--.

Leslie Smith Gallery heeft tevens een selectie van Nederlandse werken uit de 19e en 20e eeuw, hieronder bevindt zich een prachtig stadsgezicht van Enkhuizen door de belangrijkste Nederlandse stadsgezicht schilder Cornelis Springer (1817-1891). De waarde bedraagt ongeveer ¤ 650.000,--. Dit schilderij iis een kenmerkend voorbeeld van Springer als genie in het gebruik van lichteffecten. Een werk als dit is een geweldig voorbeeld uit zijn topperiode.

Over Leslie Smith Gallery

Leslie Smith Gallery is opgericht in 1969 en is één van de meest toonaangevende galeries op het gebied van 19e en 20e eeuwse Europese kunst, met de nadruk op Nederlandse (Romantiek en de Haagse scholen) en Franse (Impressionistische en Post-impressionistische) schilderijen. Sinds het overlijden van Leslie Smith in 1990 heeft zijn zoon David de galerie overgenomen en is daarmee de tweede generatie Smith die het bedrijf leidt.

De collectie van Leslie Smith Gallery kan aanschouwd worden in de Amsterdamse galerie aan het Minervaplein; daarnaast exposeert Leslie Smith Gallery jaarlijks bij verschillende grote internationale kunst- en antiekbeurzen. De Leslie Smith Gallery heeft haar internationale clientèle, waaronder een aantal musea en vele privé collectioneurs, in hoog aanzien staan.

http://www.lesliesmith.nl/

---

Einde persinformatie

Noot voor de redactie (