Wageningen Universiteit en Researchcentrum Leuk levenskunst

17 mrt 2009 20:00

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Locatie: Lawickse Allee 13, Wageningen

Organisatie: Studium Generale

Leuk levenskunst
Ruut Veenhoven

Volgens socioloog Veenhoven is levenskunst âhet vermogen een vorm aan het bestaan te geven waarbij men zich prettig voeltâ. Geen moralistische benadering dus, eerder een op empirisch onderzoek gebaseerd hedonistische. Voor het individu draait het om âhet vinden van passende gedragsvormenâ. Maar hoe doe je dat precies?

Ruut Veenhoven is hoogleraar âSociale condities voor menselijk gelukâ aan de Erasmus Universiteit. Hij schreef onder andere de bijdrage âLeuk levenskunstâ aan de bundel âOver levenskunst. De grote filosofen over het goede levenâ. (Redactie Joep Dohmen)

Levenskunst
In de Akademia Honora een reflectie op het persoonlijke

Hoe kun je je leven bewust leiden en inrichten? Welke kennis en vaardigheden heb je daarvoor nodig? En hoe kun je omgaan met religie, politiek en traditie?
De filosofie van de levenskunst zoekt naar antwoorden op dergelijke vragen. Doordat veel oude zekerheden wegvielen, staan moderne mensen vrijer tegenover hun leven. De levenskunst wil de autoriteit van die oude zekerheden niet herstellen. Ze wil aangeven, hoe je de moderne vrijheid ten volle kunt benutten.

Meer over dit onderwerp
Website Studium Generale
Contact
Meer informatie
Adri Bolt
Adri.Bolt@wur.nl