Rathenau Instituut


De wondere wereld van quantum mechanica

DE WONDERE WERELD VAN QUANTUM MECHANICA

Dinsdag 17 maart is het zover! Dan begint een nieuwe reeks Spinoza-avonden. Een nieuw seizoen, een nieuwe naam: Spinoza te Paard.

Deze eerste keer na de winterstop bijt Leo Kouwenhoven de spits af. Kouwenhoven is wereldleider op het gebied van elektronische eigenschappen van nanostructuren. Na zijn studie technische natuurkunde aan de TU Delft, promoveerde hij daar in 1992 cum laude. Als hoogleraar quantum transport heeft hij gezorgd voor belangrijke doorbraken op het gebied van quantum transport in halfgeleidermaterialen.

De quantum wetten en logica om atomen en moleculen te beschrijven zijn eigenlijk niet te begrijpen. "Nobody understands quantum mechanics", zei Nobelprijswinnaar Feynman al. Ondanks alle filosofische verwarring, maken we inmiddels wel allerlei toepassingen gebaseerd op quantum mechanica. Van lasers, transistoren en MRI-scanners tot de allernieuwste gadgets van quantum computers en teleportatie.

Leo Kouwenhoven en Lieven Vandersypen (fysicus, werkzaam bij het Kavli Institute of Nanoscience Delft) zijn onze gidsen tijdens de reis door de wondere wereld van de quantum mechanica.

* Datum: dinsdag 17 maart 2009

* Locatie: Paard van Troje, Den Haag

* Zaal open: 19.00; aanvang: 20.00

* Entree: EUR 7,- (ex. servicekosten)

* Kaarten zijn te bestellen via: Paard van Troje

Spinoza

Iedere derde dinsdag van de maand organiseert NWO Spinoza te Paard, samen met Het Paard van Troje, NRC Handelsblad en Rathenau Instituut.

Onder het motto Ongehoorde Kennis praten de Nederlandse Spinozawinnaars met het publiek over de grenzen van wat we kennen en weten. De Spinozapremie is de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in ons land. Een internationale jury kent de premie jaarlijks toe aan de allerbeste onderzoekers.

www.nwo.nl/spinozadebat