Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Spinoza gaat weer te Paard

10 maart 2009

Leo Kouwenhoven bijt spits af met quantummechanica

Dinsdag 17 maart begint een nieuwe reeks Spinoza-avonden in het Paard van Troje. Iedere derde dinsdag van de maand organiseert NWO, samen met Het Paard van Troje, NRC Handelsblad en het Rathenau Instituut lezingen van Spinozawinnaars. Dezelfde opzet als vorig jaar, maar wel een nieuwe naam: Spinoza te Paard. Leo Kouwenhoven bijt het spits af met zijn reis door de wereld van de quantummechanica.

Leo Kouwenhoven is een wereldleider op het gebied van elektronische eigenschappen van nanostructuren. Na zijn studie technische natuurkunde aan de Technische Universiteit Delft promoveerde hij cum laude in 1992. Als professor zorgde hij voor belangrijke doorbraken op het gebied van quantumtransport in halfgeleidermaterialen.

De quantumwetten en -logica om atomen en moleculen te beschrijven zijn eigenlijk niet te begrijpen. 'Nobody understands quantum mechanics', zei Nobelprijswinnaar Feynman. Ondanks alle filosofische verwarring, maken we wel inmiddels allerlei toepassingen gebaseerd op quantummechanica van lasers, transistoren en van MRI-scanners tot de allernieuwste gadgets van quantumcomputers en teleportatie. Leo Kouwenhoven en vakgenoot Lieven Vandersypen zijn op 17 maart de reisgidsen door de wondere wereld van de quantummechanica.

Vooruitblik

Het nieuwe seizoen van Spinoza te Paard loopt van maart tot en met juni. Na de aftrap van Leo Kouwenhoven in maart, neemt Hans Clevers het stokje over. Hij vertelt ons op dinsdag 14 april over kankeronderzoek. Op dinsdag 19 mei confronteert Wil Roebroeks ons met onze veelbesproken achterneef, beter bekend als de Neanderthaler. Cees Dekker en Jelle Reumer zetten op dinsdag 16 juni hun meningen uiteen over het combineren van geloof en wetenschap.

Spinoza te Paard

Iedere derde dinsdag van de maand organiseert NWO, samen met Het Paard van Troje, NRC Handelsblad en het Rathenau Instituut de lezingenreeks Spinoza te Paard. Onder het motto 'Ongehoorde Kennis' vertellen Nederlandse Spinozawinnaars over de grenzen van onze kennis. Spinoza te Paard vindt plaats in het Haagse poppodium Het Paard van Troje. De Spinozapremie is de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in ons land. Een internationale jury kent de premie jaarlijks toe aan de allerbeste onderzoekers.

Kaarten kosten 8,50 euro en zijn verkrijgbaar bij Paard van Troje. Voor meer informatie, zie www.nwo.nl/spinozatepaard of http://www.paard.nl/.

..............................

Meer informatie bij:

* Niesje Kiestra (NWO, Voorlichting en Communicatie)
* t.: +31 (0)70 344 07 96, kiestra@nwo.nl
* www.nwo.nl/spinozatepaard

laatst gewijzigd op 10 maart 2009