Gemeente Zoetermeer

Bijeenkomst voor inwoners Zoetermeer over Stadsmuseum Plus

Op dinsdag 17 maart worden alle inwoners van Zoetermeer van harte uitgenodigd hun suggesties aan te dragen voor de invulling van het Stadsmuseum Plus. De bijeenkomst vindt plaats tussen 19.30 uur en 22.30 uur in het bedrijfsrestaurant van het stadhuis (ingang Frankrijklaan 6). Tijdens deze avond wil het gemeentebestuur graag met professionals en vrijwilligers van culturele instellingen, raadsleden en inwoners van Zoetermeer in gesprek gaan over het toekomstige nieuwe Stadsmuseum, voorlopige werknaam Stadsmuseum Plus. Uitgangspunt voor dit gesprek is een onafhankelijk onderzoek dat is gedaan naar de mogelijke invulling van het toekomstige Stadsmuseum Plus.

Adviesbureau BMC heeft in opdracht van de gemeente Zoetermeer een Koersdocument opgesteld, waarin de realisatie van het Stadsmuseum Plus op hoofdlijnen wordt belicht. Dit document is op 8 december 2008 door de gemeenteraad vastgesteld met een aantal aanvullingen. Vervolgens heeft adviesbureau BMC de afgelopen periode in opdracht van de gemeente Zoetermeer een onafhankelijk onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor het Stadsmuseum Plus, en haar bevindingen verwerkt in een rapportage. Hierbij is uitgegaan van samenwerking tussen het Stadsmuseum, het Filmhuis en mogelijk het Historisch Genootschap Oud Soetermeer, aangevuld met horeca. De resultaten van dit onderzoek worden op dinsdag 17 maart 2009 gepresenteerd, waarna bezoekers van de avond hun suggesties kunnen aandragen. Deze worden bestudeerd en waar mogelijk verwerkt in een oplegnotitie. Deze notitie wordt toegevoegd aan het rapport van adviesbureau BMC en voorgelegd voor besluitvorming door het college en de gemeenteraad. Naar verwachting zal de definitieve besluitvorming over het Stadsmuseum Plus voor de zomervakantie van 2009 zijn afgerond.

Programma 17 maart

Tijdens de bijeenkomst op 17 maart zal wethouder Pieter Smit kort het hoe en waarom toelichten van het onderzoek van adviesbureau BMC, waarna het bureau de onderzoeksresultaten presenteert. Ook de culturele instellingen die mogelijk een plek krijgen in het Stadsmuseum Plus geven hun reactie op het rapport. Vervolgens kunnen inwoners aan workshops deelnemen onder leiding van raadsleden, suggesties aandragen en in gesprek gaan met wethouders, raadsleden en betrokken ambtenaren over de visie en de consequenties hiervan. Tijdens de avond wordt niet gesproken over het wel of niet realiseren van het Stadsmuseum Plus, over de plek van het gebouw of hoe het er architectonisch uit gaat zien. Juist de inhoud en de activiteiten staan op 17 maart centraal, alsmede de betekenis daarvan voor Zoetermeer.

Achtergrond

In het collegeprogramma staat dat in Zoetermeer een bruisend stadscentrum hoort. Zowel de Dorpsstraat als het Stadshart zijn geliefde en druk bezochte gebieden in het centrum. Er ontbreekt op dit moment een goede en aantrekkelijke verbinding tussen deze twee gebieden. Al enkele jaren wordt gesproken over een aantrekkelijke wandelroute die de gebieden met elkaar verbindt. De route gaat vanaf de Leidse Wallen, het Nicolaasplein naar de Markt, het Zuidwaarts en het Stadhuisplein. Daarnaast wil het gemeentebestuur deze verbinding versterken met het bouwen van een nieuw stadsmuseum in combinatie met woningen, detailhandel en horeca in het gebied. Op deze manier kan er een levendig en cultureel aantrekkelijk geheel ontstaan. Al eerder stelde de gemeenteraad hiervoor een definitief ontwerp vast.

De pers is van harte uitgenodigd deze bijeenkomst bij te wonen.