Gemeente Giessenlanden


Wethouder Freije geeft startsein huisbezoek ouderen

Op dinsdag 17 maart geeft wethouder Hans Freije het officiële startsein voor het preventief huisbezoek aan ouderen in de gemeente Giessenlanden. Thuiswonende ouderen van 75 jaar en ouder krijgen de komende maanden bezoek van een vrijwilliger. Het doel van dit huisbezoek is ouderen te informeren over voorzieningen en mogelijkheden om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen. Daarnaast kunnen ouderen aangeven welke knelpunten zij ervaren op het gebied van wonen, zorg en welzijn.

De preventieve huisbezoeken worden in nauwe samenwerking met Stichting Welzijn georganiseerd. Tijdens het bezoek vult de vrijwilliger samen met de bewoner een vragenformulier in. Deze vragen gaan onder andere over: gezondheid, wonen, financiën, behoefte aan hulp en mobiliteit (vervoer). In het (ouderen)beleid worden de suggesties en ideeën van ouderen zoveel mogelijk meegenomen. Ook wordt tijdens of na het bezoek gewezen op mogelijke voorzieningen of hulp waarvan ouderen gebruik kunnen maken.

Ouderen betrekken
Wethouder Hans Freije: "In Giessenlanden vinden we het belangrijk om ouderen te betrekken bij de ontwikkeling van ons welzijnsbeleid. Het preventief huisbezoek is hier een voorbeeld van. Overigens wordt er nu ook al veel gedaan om ervoor te zorgen dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Zo is er een klussendienst, zijn er verbeteringen aangebracht in het openbaar vervoer en is in 2008 het project âDe Overburenâ gestart. Maar het kan natuurlijk altijd beter en we hopen via het preventief huisbezoek veel goede suggesties te krijgen."

De ouderen zijn inmiddels via een brief geïnformeerd over het aanstaande bezoek. Ook zijn zij in de gelegenheid gesteld het bezoek af te zeggen indien er geen prijs op wordt gesteld.