Denktank bespreekt jeugdgezondheid met Tweede Kamer

16/03/2009 14:44

Stichting De Nationale Denktank

De Nationale DenkTank heeft onderzoek gedaan naar manieren om de Nederlandse jeugd gezonder te laten leven. Dinsdag 17 maart overhandigen zij hun eindrapport aan de Tweede Kamercommissie voor Jeugd en Gezin, precies drie maanden nadat het rapport aan minister Rouvoet is overhandigd. Het aanbieden van het rapport valt bijna samen met de presentatie van de Nota Overgewicht van minister Klink. "Onderzoek van de DenkTank laat zien dat jongeren veel gezonder kunnen leven. De Nota Overgewicht en het DenkTank rapport zijn belangrijke stappen voorwaarts, maar er zal nog veel meer moeten gebeuren," aldus Joost van der Veen namens de DenkTank.

Tweede Kamerlid Samira Bouchibti (PvdA) deelt deze zorg over de jeugdgezondheid: "Dit kabinet moet ervoor zorgen dat onze kinderen veilig en vooral gezond opgroeien." Samen met Kamerleden van onder andere het CDA, GroenLinks, ChristenUnie en SP zal ze aanwezig zijn bij de aanbieding van het rapport. Dit geldt ook voor Marianne Langkamp (SP): "Jongeren weten zelf vaak het beste hoe ze dingen kunnen veranderen. De overheid moet er voor zorgen dat ze daartoe voldoende mogelijkheden hebben. Mijn aanbeveling aan minister Rouvoet is om alle adviezen van de Nationale DenkTank 2008 over te nemen."

De Nationale DenkTank is een onafhankelijke stichting die jaarlijks een maatschappelijk probleem onder de loep neemt. Eind 2008 bekeken 21 jonge academici en promovendi de manieren om jeugdproblemen rondom alcoholgebruik en overgewicht aan te pakken. Er is inmiddels al veel gebeurd met de oplossingen van de DenkTank:

De T-party is één van deze oplossingen. Ouders worden gestimuleerd en geholpen om met andere ouders opvoedingsvraagstukken te bespreken. Na een eerste succesvolle proef zal binnenkort in Almere een pilot van twintig sessies van start gaan.

Gewoon Bewegen combineert nieuwe technologie met jeugdcultuur. Een klein apparaatje houdt lichamelijke activiteit van jongeren bij gedurende de dag en helpt zo inzicht te krijgen in een gezond leefpatroon. Een eerste pilot onder jongeren op het Amstellyceum wordt momenteel afgerond.

Ook het BAAS idee wordt geimplementeerd. Het idee achter BAAS is om jongeren zelf een jongerencentrum te laten runnen. Zo blijft het initiatief bij de jongeren en wordt gebruik gemaakt van hun eigen verantwoordelijkheid. De gemeente Den Haag heeft het initiatief genomen en is momenteel een BAAS-centrum voor meisjes aan het opzetten.

ZonMw, organisatie voor gezondheidszorgonderzoek en zorginnovatie heeft 250.000 euro beschikbaar gesteld om organisaties de mogelijkheid te geven om plannen van de DenkTank vorm te geven. Momenteel hebben 23 indieners hun intentie uitgesproken om een projectvoorstel in te dienen.

De voorspoedige implementatie van deze DenkTank adviezen is zeker een succes te noemen. Als we de Nederlandse jeugd echter gezond willen laten opgroeien moet er meer gebeuren. De omvang van de problematiek roept om een grootschalige en integrale aanpak vanuit het kabinet. De DenkTank zal de Tweede Kamerleden voor Jeugd en Gezin oproepen zich hier sterk voor te maken en mee te zoeken naar mogelijkheden.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.nationale-denktank.nl