Gemeente Lingewaard


Zoals u misschien al weet, wil de gemeente Lingewaard graag haar 'wielen' herstellen. Deze wielen zijn ontstaan bij een vroegere dijkdoorbraak. Door het grote watergeweld ontstond op de plaats van de dijkdoorbraak een waterplas. In het rivierengebied liggen vele tientallen wielen: mooie plekjes, ieder met een eigen verhaal en vaak al honderden jaren oud. De gemeente is zich er van bewust dat deze elementen bijdragen aan de identiteit van het rivierengebied en dat ze het behouden waard zijn. Vaak zijn het overhoeken waar weinig onderhoud plaatsvindt. Een tijd lang gaat dat goed, maar op een gegeven moment treedt verlanding van het water op: langzaam verdwijnt het wiel. Of cultuurhistorische elementen die bij een wiel horen zoals bijvoorbeeld kweldammen, worden aangetast. Het komt ook voor dat wielen nauwelijks meer zichtbaar zijn door steeds verder oprukkende beplanting.

In samenwerking met Landschapsbeheer Gelderland is een plan opgesteld om deze wielen ook in de toekomst te kunnen behouden. Zodat bewoners en recreanten ervan kunnen blijven genieten. Gemeente Lingewaard heeft enkele wielen geselecteerd om in 2009 op te knappen waaronder de wielen die tegen uw wijk aanliggen.

Excursiemiddag
Op zaterdag 21 maart a.s. zal Landschapsbeheer Gelderland in de middag een excursie organiseren om de plannen uit de doeken te doen. U bent van harte welkom op deze excursie! Het programma begint om 14.00 uur. Verzamelpunt is de manege aan de Parkdreef 5, gelegen aan de zuidkant van het grote wiel bij Holthuizen. We hopen u te mogen begroeten op deze middag.