Ministerie van Defensie

Hr. Ms. Makkum verlost Sardijnse zee van vliegtuigbom

17 maart 2009, 10.04 uur

De mijnenjager Hr. Ms. Makkum heeft gisteren een explosief geruimd voor de kust van Sardinië (Italië). Het schip maakt momenteel deel uit van de Standing NATO Mine-Counter-Measures Group 1 (SNMCMG1) en heeft afgelopen 2 weken deelgenomen aan de oefening Loyal Mariner 09. Vliegtuigbom op bodem Sardijnse zee

Naast de vele oefenmijnen werd er ook een oude vliegtuigbom gevonden. Aangezien de Italiaanse autoriteiten geen toestemming hadden gegeven om zogenaamde `live ordnance' te ruimen, moesten de schepen deze bom helaas laten liggen. Nadat alsnog toestemming werd verkregen, bleek Hr. Ms. Makkum over de beste middelen te beschikken om de 500 ponder te ruimen.

Vliegtuigbom ontploft in zee

Gistermorgen werd vanuit de haven van Cagliari koers gezet richting de Golfo di Teulada, waar de vliegtuigbom op 53 meter diepte was gevonden. Onder toeziend oog van de Italiaanse kustwacht en de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) werd het projectiel om 16.00 uur plaatselijke tijd tot ontploffing gebracht. Hier werd een mijnvernietigingslading van 100 kilo TNT voor gebruikt. Het betrof vermoedelijk een 500 pond zware Amerikaanse MK83 vliegtuigbom.

Na afloop keerde Hr. Ms. Makkum terug naar de groep om haar opmars richting La Spezia te vervolgen. Van daaruit zal SNMCMG1, samen met SNMCMG2, tot eind maart deelnemen aan de mijnenbestrijdingsoefening Italian MINEX.