ABVAKABO FNV

Flexplek is een illusie

Flexibele werkplekken worden steeds populairder in bedrijven en organisaties. Is dat wel terecht? Flexplekken zijn ooit ontstaan vanuit de gedachte dat organisaties ruimte en geld kunnen besparen door werkplekken te `delen' met en dus beschikbaar te maken voor meerdere collega's. `Het optimaal gebruiken van schaarse kantoorruimte', zoals het in pr-taal heet.

Inmiddels lijken veel organisaties de achterliggende gedachte van de flexplek vergeten te zijn en is het `modern' om te beschikken over flexibele werkplekken. Allemaal heel leuk natuurlijk: steeds een andere werkplek, wisselende contacten en de vrijheid om te gaan en staan waar je wil. Maar het werkt niet.

Negen van de tien keer kruipen werknemers toch weer achter hetzelfde bureau als ze 's morgens op het werk arriveren. Daar liggen nog wat spullen van de vorige dag, op die plek zitten ze dichtbij collega's met wie nauw moet worden samengewerkt en de bureaustoel op die werkplek is afgesteld op de lengte van de werknemer. En als je ergens acht uur per dag, vijf dagen per week aanwezig bent, dan verzamel je in de loop der tijd best wat spullen om je heen. Vaak meer dan er in jouw lade past waar je aan het einde van de dag al je spullen in dient op te bergen. Waar laat je die? Juist, op je bureau. Het bureau waar je de volgende dag naar alle waarschijnlijkheid toch wel weer zal zitten. Niemand die het immers in zijn hoofd haalt om achter dat bureau plaats te nemen. Iedereen weet dat jíj daar altijd zit!