Bond tegen het Vloeken

17 03 09 - Bond: juist spot met God raakt gelovigen Godsdienstige gevoelens onvoldoende beschermd

De Bond tegen het vloeken noemt het onvoorstelbaar dat het publiek bespotten van God zonder gelovigen te noemen nu per definitie geen strafvervolging meer krijgt. Bescherming van godsdienstige gevoelens is hiermee een lege huls.

De Hoge Raad gaf vorige week dinsdag in een uitspraak aan dat het niet strafbaar is grievende uitlatingen over een godsdienst te doen wanneer de groep mensen daarbij niet genoemd wordt. De Bond stelt echter dat godslastering een gelovige niet raakt omdat die zichzelf beledigd voelt, maar juist omdat het God onteert. Het gaat om liefde en eerbied voor de Ander.
Helderheid
De uitspraak van de Hoge Raad schept helderheid. Als het kabinet het wetsartikel over godslastering (147 Sr.) schrapt en daar niets tegenover zet, laat zij godslastering waarbij gelovigen niet worden genoemd, ongemoeid. Daarmee accepteert het kabinet in veel gevallen het krenken van de diepste gevoelens van gelovigen. Gevoelens die niet gericht zijn op zichzelf, maar op de eer van God.

Krachtiger geluid
In zijn maartnieuwsbrief geeft de Bond aan dat van het schrappen van het wettelijk verbod op godslastering een ongewenst signaal uitgaat in een verruwende samenleving. Directeur Theo Bor: De Bond wil een nog krachtiger geluid uiten voor de eer van Gods naam en respectvol taalgebruik. We zoeken dan ook naar uitbreiding van het aantal donateurs.

Het aantal scholen dat een beroep doet op de Bond is in 2008 opnieuw toegenomen.


---