Vilans


Vilans start online cursus Kijk op kinderwens

Utrecht, 17 maart Problemen die ouders met een verstandelijke beperking ervaren bij de opvoeding halen geregeld de publiciteit. Om deze problemen zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk mensen met een beperking goed te begeleiden wanneer zij graag kinderen willen. Maar hoe pakken we dit aan? Met deze vraag worstelen vele professionals in de gehandicaptenzorg. De cursus Kijk op kinderwens biedt hen antwoord op deze vraag. De cursus wordt aangeboden door Vilans in samenwerking met het Werkgezelschap Ouderschap en Kinderwens en is geheel online te volgen. Zo kunnen deelnemers zelf het startmoment en het tempo van de cursus bepalen.

Kinderen krijgen hoort erbij?

Mensen met een (lichte) verstandelijke beperking kunnen zelf beslissen over wonen, werken en vrije tijd. Ook kinderen krijgen kan hierbij horen. In de praktijk blijkt dat een groot deel van de ouders met een verstandelijke beperking problemen heeft met de opvoeding van hun kinderen, en dat de opvoeding hierdoor tekort schiet. Met nare gevolgen voor ouder en kind; denk aan uithuisplaatsing en bemoeienis van de Raad voor de Kinderbescherming. Reden genoeg om aandacht te schenken aan het maken van een zorgvuldige keuze.

Nieuwe tools

In de cursus komen vragen aan de orde als: wie is mijn cliënt? Wat is mijn eigen situatie en mijn motivatie als hulpverlener? En hoe zorg ik voor een vertrouwensrelatie met de cliënt? Ook vindt de cursist informatie over het opzetten van een coachingstraject. Daarnaast biedt Kijk op kinderwens handvatten om mensen met een beperking en een mogelijke kinderwens in een vroeg stadium voor te lichten. Ten slotte biedt de cursus feiten over succes- en risicofactoren, informatie over wetgeving en over maatregelen in geval van nood. Deelnemers kunnen gebruikmaken van nieuwe tools die speciaal voor Kijk op kinderwens zijn ontwikkeld en van een aantal tools die door anderen zijn gemaakt.

Leren wanneer het uitkomt

Kijk op kinderwens is een e-learning module: deelnemers volgen de cursus via internet. Zo kunnen zij zelf bepalen wanneer zij met de cursus van start gaan. Ook bepalen zij zelf het tempo en besluiten zij wanneer zij dieper op de materie in willen gaan. De globale tijdsinvestering is dertig uur. Deelnemers krijgen na hun aanmelding drie maanden toegang tot de cursus. De cursus is bedoeld voor gezinsbegeleiders, persoonlijk begeleiders, woonbegeleiders, maatschappelijk werkenden, MEE-consulenten, gezinscoaches, gedragsdeskundigen en medewerkers van bureau Jeugdzorg en de jeugdgezondheidszorg.

Praktische informatie

Deelnemers kunnen de cursus individueel volgen, maar organisaties kunnen ook een licentie afnemen waarmee meer medewerkers tegelijkertijd de cursus volgen. Hoe meer medewerkers deelnemen, hoe lager de kosten per medewerker. De prijzen zijn:
Zie het origineel