Gemeente Den Helder

Kooypunt haalt eerste ster voor verbeteren veiligheid op: 2009-03-16

Het bedrijventerrein Kooypunt in Den Helder krijgt op 17 maart 2009 de eerste KVO-b ster. KVO-b staat voor het Keurmerk Veilig Ondernemen voor bedrijventerreinen. Deze ster (een certificaat) is een soort beloning van het Centrum Criminaliteitspreventie Veiligheid voor het feit dat ondernemers, gemeente, brandweer en politie samen structurele maatregelen nemen om de veiligheid op het bedrijventrrein te vergroten. Met het uitreiken van de eerste ster wordt ook het plan van aanpak - een lijst met verschillende maatregelen - door de deelnemende partijen ondertekend. De uitvoering van de maatregelen moet onder andere leiden tot een verbetering van de veiligheid van het terrein. De KVO-ster is twee jaar `geldig'. Binnen die termijn moeten de maatregelen stap voor stap worden uitgevoerd.

De ondernemers op bedrijventerrein Kooypunt hebben zich ruim twee jaar geleden verenigd in de ondernemersvereniging Kooypunt. Daarmee gaven ze expliciet aan dat ze een gezamenlijk belang hebben in het beheren en onderhouden van hun bedrijven, maar ook dat ze als gesprekspartner willen dienen voor bijvoorbeeld de gemeente. De ondernemersvereniging heeft echter niet alleen gekeken naar wat de ondernemers onderling voor elkaar kunnen betekenen, maar heeft het bereik willen vergroten. Die uitbreiding heeft gestalte gekregen in een samenwerkingsverband met de brandweer, de politie en de gemeente. De samenwerking is rond september 2008 onder de vlag van het project KVO-b verder gegaan en heeft daarbij ondersteuning gekregen van het Midden- en Kleinbedrijf (MKB).

Voordat het convenant en het plan van aanpak konden worden opgesteld, is eerst onderzoek gedaan naar welke aspecten op en rond het terrein voor verbetering in aanmerking kwamen. Daarom is een enquête gehouden onder de ondernemers en heeft een dag- en avondschouw plaatsgevonden. Die hebben als basis gediend voor de risico- en veiligheidsanalyse.

Met het ondertekenen van het convenant laten de partijen (brandweer, politie, gemeente en belangenvereniging Kooypunt) zien dat zij structureel willen bijdragen aan een beter en veiliger bedrijventerrein. Zo is er de komende tijd aandacht voor bijvoorbeeld de verlichting op het terrein, de werking van camera's en het stallen van bussen/vrachtwagens. Het samenwerkingsverband heeft ook meerwaarde voor de ontwikkeling van gebieden rond Kooypunt. Zo wordt bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van de derde fase van Kooypunt rekening gehouden met de leerpunten uit het onderzoek.