Collectie Jachthuis bekeken door duizenden kunstliefhebbers

17/03/2009 10:38

Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Collectie Jachthuis Sint Hubertus bekeken door duizenden kunstliefhebbers

De aanwezigheid van Buitenverblijf / Museum Jachthuis Sint Hubertus op TEFAF 2009 in het MECC in Maastricht is een groot succes. Het Jachthuis ligt in Het Nationale Park De Hoge Veluwe, dat 5.400 hectare groot is. In de TEFAF Design Sectie presenteert het Park, in nauwe samenwerking met het Instituut Collectie Nederland (ICN), de Rijksgebouwendienst (RGD), het Nederlands Architectuurinstituut (NAI), het Drents Museum en het Kröller-Müller Museum, het 'Gesamtkuntswerk' Jachthuis Sint Hubertus. In het Sint Hubertus Paviljoen, dat maar liefst 100 vierkante meter groot is, worden diverse coromandelhouten meubelen, ontworpen door Hendrik Petrus Berlage en Henry van de Velde, getoond. Deze meubelen zijn nooit eerder buiten het Jachthuis gepresenteerd. Aan de muren hangen diverse Berlage-ontwerptekeningen én schetsen. Ook de originele textielontwerpen van Chris Lebeau trekken veel bekijks. De toepassing van een van deze Lebeau-ontwerpen is op de aanwezige eetkamerstoelen te bewonderen. Tevens wordt aandacht besteed aan Berlage en aan Anton en Helene Kröller-Müller. Dit echtpaar is de grondlegger van het Jachthuis, van het Park en van een uitgebreide kunstcollectie, die zich ook in het Kröller-Müller Museum bevindt. Het Jachthuis Sint Hubertus wordt beschouwd als een van de meest markante voorbeelden van een 'Gesamtkunstwerk'. Met een Gesamtkunstwerk maakt de architect van zijn creatie één geheel. In opdracht van het echtpaar Kröller-Müller ontwierp Berlage zowel het in- als exterieur, de meubelen en de nabije omgeving. De bouw vond plaats tussen 1916 tot 1920.

Ben Janssens, Chairman van de Executive Committee TEFAF: "Wij zijn enorm verheugd over de aanwezigheid van het Jachthuis op TEFAF 2009. Berlage en zijn collega's zijn wereldwijd bekend. Het Jachthuis is conceptueel zeer bijzonder uitgewerkt. De tentoonstelling over het Jachthuis is een bijzondere en welkome aanvulling op het brede palet aan hoogwaardige kunstwerken waar TEFAF voor staat". Directeur van Het Nationale Park De Hoge Veluwe Seger E. baron van Voorst tot Voorst: "De gastvrijheid van TEFAF is ongekend. TEFAF biedt Het Nationale Park De Hoge Veluwe een prachtig internationaal platform om al het moois wat het Park biedt te presenteren. Een mooiere aanloop naar ons 75-jarig jubileum, dat in 2010 van start gaat, kan haast niet!"

TEFAF trok tot en met zondag 15 maart jl. 34.599 bezoekers, waarvan een groot gedeelte het Sint Hubertus Paviljoen bezocht. TEFAF is geopend tot en met zondag 22 maart aanstaande.

Hoenderloo / Maastricht, 17 maart 2009

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.hogeveluwe.nl