Gemeente Harderwijk


Harderwijk brengt woonwensen in beeld

De gemeente Harderwijk is bezig met een onderzoek naar de woonwensen van haar inwoners. Het onderzoek loopt nog tot 1 mei 2009. De gemeente heeft hiervoor aansluiting gezocht bij het WoonOnderzoek Nederland, een woonwensenonderzoek van het ministerie van VROM en het CBS. Dit onderzoek wordt met enige regelmaat gehouden en geeft inzicht in de manier waarop mensen wonen, hoe zij hun woning en woonomgeving beleven en wat hun woonwensen zijn. Het ministerie, maar ook provincies, gemeenten en woningcorporaties gebruiken de informatie uit het onderzoek om hun activiteiten gericht in te zetten voor een aantrekkelijk woningaanbod, voor een prettige leefomgeving en een goed niveau van voorzieningen.

Om de woonwensen van de inwoners van Harderwijk in beeld te krijgen worden interviews afgenomen. De gemeente en de woningcorporaties UWOON en Omnia Wonen hebben besloten naast het landelijk onderzoek extra interviews uit te zetten in Harderwijk. Ze willen het onderzoek vooral gebruiken om te kijken wat er nog aan nieuwe woningen bijgebouwd moet worden en wat er in de bestaande wijken moet gebeuren om daar het wonen zo aantrekkelijk mogelijk te houden. Bij dat laatste kunt u bijvoorbeeld denken aan het beter geschikt maken van de woningen en de woonomgeving voor ouderen.

Het woonwensenonderzoek bestaat uit interviews die thuis, telefonisch of via internet worden afgenomen. We noemen enkele van de vragen die u kunt verwachten. Bent u tevreden met de woning waarin u nu woont? Wat vindt u van de buurt waarin u woont? Heeft u moeite met traplopen? Zou u uw huurwoning willen kopen? Bent u kortgeleden verhuisd? Wat was de reden van die verhuizing? Heeft u verhuisplannen? Wanneer zou u willen verhuizen? Aan welke woning denkt u dan? Daarnaast omvat het onderzoek ook een aantal vragen over de betaalbaarheid van het wonen en over werk, vrijetijdsbesteding, gezondheid en de behoefte aan hulp en zorg bij het wonen.

Het onderzoek staat of valt met de bereidheid van u als inwoner van de gemeente Harderwijk om mee te werken aan een interview. Via een willekeurige selectie uit het bevolkingsregister zullen ongeveer 1200 personen worden benaderd. Deze personen krijgen vooraf een uitnodiging om deel te nemen aan het onderzoek. De gemeente Harderwijk hoopt op een grote bereidheid om mee te werken. Indien u vragen heeft over het onderzoek, kunt u contact opnemen met de heer J. Rozenberg van de gemeente (afdeling Vastgoed en Wonen), e mail
(j.rozenberg@harderwijk.nl) of telefoonnummer (0341- 411 241).


____________________