Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018

2500 EA DEN HAAG

Den Haag Ons kenmerk Uw brief van Uw kenmerk
16 maart 2009 KO/106412 20 februari 2009 2009Z00651/2009D08183

Onderwerp
Wet kinderopvang en tegemoetkoming
kinderopvang bij sociaal-medische indicatie

In uw brief van 20 februari vraagt u om een reactie op twee brieven (d.d. 25 november 2008 en 16 januari 2009) over de tegemoetkoming voor kinderopvang bij sociaal-medische indicatie. Bij de voorbereiding van de Wet kinderopvang en de parlementaire behandeling van het wetsvoorstel is er bewust voor gekozen om de tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang vanuit de rijksoverheid alleen te vergoeden voor ouders die werk of de toeleiding naar werk combineren met de zorg voor kinderen.
Soms is het in het belang van de ouders of van het kind om gebruik te maken van kinderopvang als er geen sprake is van combinatie van arbeid en zorg, de zogenaamde sociaal-medische indicatie. Om maatwerk te kunnen verlenen in de tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang van deze ouders is er voor gekozen om geld aan het gemeentefonds toe te voegen voor kinderopvang op basis van sociaal medische indicatie.
De gemeenten zijn autonoom in hun beleid inzake sociaal-medische indicatie voor kinderopvang. Hiervoor is gekozen, omdat het onmogelijk bleek om te komen tot een uitvoerbare en handhaafbare landelijke indicatiestelling.
De gemeentelijke autonomie inzake sociaal-medische indicatie heeft voor de brievenschrijver ernstige gevolgen, maar ik kan daar vanuit de rijksoverheid niets aan doen. Voor de betrokken ouders kan alleen op gemeentelijk niveau een oplossing worden gevonden.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Sharon A.M. Dijksma
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap