Productschap Diervoeder

17/03/2009

AIC en PDV sluiten overeenkomst over wederzijdse erkenning van schemas voor diervoederveiligheid: vrij goederenverkeer en afschaffing van dubbele audits

AIC (Agricultural Industries Confederation - Confederatie Landbouwindustrie, Verenigd Koninkrijk) en PDV (Productschap Diervoeder, Nederland) hebben afgesproken dat zij hun wederzijdse schemas voor borging van voederveiligheid gaan erkennen. Het gaat daarbij om de het GMP+-schema van PDV en de TASCC-, UFAS- en FEMAS-schemas van AIC. De bedoeling is dat dit het productenverkeer tussen deelnemers aan de verschillende schema's vergemakkelijkt. Ook wordt zo het aantal audits teruggebracht.

De regeling van PDV, GMP+ (Good Manufacturing Practice + HACCP) is gericht op de veiligheid van diensten en producten binnen de gehele diervoederketen. Tienduizend diervoederbedrijven in zo'n 65 landen door de hele wereld hebben hun producten en diensten gecertificeerd in overeenstemming met het GMP+ -schema. Meer details hierover kunt u vinden onder deze link.

De AIC heeft drie schema's op dit gebied: TASCC (Trade Assurance Scheme for Combinable Crops - Borgingsregeling Handel Akkerbouwgewassen); UFAS (Universal Feed Assurance Scheme - Universele Regeling Borging Diervoeder) en FEMAS (Feed Materials Assurance Scheme
- Borgingsregeling Voedermiddelen). In principe gaat het bij alle bovengenoemde schema's om veiligheid in voeding en diervoeder voor de consument met behulp van systemen voor aantoonbare hygiëne en traceerbaarheid. Meer details hierover kunt u vinden onder deze link.

De COO (Chief Operating Officer) van AIC, John Kelley, gaf het volgende commentaar:
"Deze wederzijdse erkenning van PDV en AIC vormt een welkome ontwikkeling voor deelnemers aan deze regelingen in het Verenigd Koninkrijk en in de rest van Europa. AIC is een groot voorstander van vrij goederenverkeer en de afschaffing van onnodige audits. Dus met dit initiatief vangen we twee vliegen in één klap".

Johan den Hartog, de directeur van PDV, zei: "De wederzijdse erkenning verheugt mij zeer. Het bewijst immers dat beide regelingen gebaseerd zijn op dezelfde principes voor borging van voederveiligheid en voor de certificeringsaanpak. Harmonisatie van borging van voederveiligheid is van groot belang. Zo wordt het voederveiligheidslandschap weer een stuk egaler, en dat draagt weer bij aan borging van de voederveiligheid op een hoog niveau".

Enkele opmerkingen:
o Een tabel met een vergelijking tusen overeenkomstige scopes vindt u onder deze link.
o Niet alle certificaten worden onvoorwaardelijk geaccepteerd. Voor meer informatie kunt u terecht in GMP+ Bijlage 10. Een nieuwe versie van deze bijlage wordt deze week gepubliceerd.

Algemene informatie
Het Productschap voor Diervoeder (PDV) is de regelgevende overheidsorganisatie voor in Nederland gevestigde bedrijven in de productieketen voor diervoeder. Daaronder vallen 3.300 bedrijven en zo'n 45.000 veehouderijen. Met betrekking tot algemeen beleid is het PDV gespecialiseerd in de volgende gebieden: Kwaliteit en productveiligheid, beoordeling van en onderzoek naar veevoeder.

De Agricultural Industries Confederation (AIC) is de leidende handelsvereniging binnen de aanvoerketen voor de landbouwsector in het Verenigd Koninkrijk. De AIC heeft ongeveer 300 leden binnen de sector voor de landbouwhandel en meer dan 2.500 deelnemers voor handelsborging. Binnen de aanvoerketen voor de landbouw vertegenwoordigt de handelsvereniging een aantal sectoren, waaronder: Diervoeder; gewasbescherming en landbouwkunde; meststoffen; granen en oliezaden; zaden.