'Alle technische studies moeten gratis worden'

17/03/2009 10:49

Jet-Net

Topman Vanderlande Industries in debat met leerlingen

'Alle technische studies moeten gratis worden'

17 maart 2009 - Peter Gerretse, directeur van Vanderlande Industries, gaat op 20 maart met leerlingen uit de bovenbouw van het havo en vwo in debat over duurzaamheid, technologie en carrièreperspectieven. Het debat is de finale van de door Jet-Net georganiseerde debatwedstrijd 'Meet the Boss', waarbij eerder tien topmannen van onder meer Unilever, Philips, Rijkswaterstaat en IBM leerlingen op hun bedrijf ontvingen. De leerlingen laten tijdens de finale hun licht schijnen op stellingen als 'Alle technische studies moeten gratis worden' en 'Nederland moet meer investeren in technische maatregelen om CO2-uitstoot te reduceren'.

"Het belooft een inspirerend debat te worden", geeft Peter Gerretse, directeur van Vanderlande Industries en juryvoorzitter tijdens Meet the Boss, aan. Gerretse, die zelf lucht- en ruimtevaarttechniek studeerde, verheugt zich op de stelling dat techniek op de basisschool een verplicht vak moet worden. "Ik vind dat je kinderen niet vroeg genoeg in aanraking kunt laten komen met techniek. Bekend maakt bemind. Basisschoolleerlingen willen onbelemmerd ontdekken wat ze interessant vinden. Ze hebben lak aan vooroordelen." De bedrijven hebben de jonge bètatechnici in de toekomst hard nodig. "We moeten zorgen dat we inspelen op de intrinsieke motivatie bij de leerling voordat stereotiepe beelden een rol in het keuzeproces gaan spelen."

De Jet-Net bedrijven organiseren Meet the Boss om havo/vwo-leerlingen zich een reëel beeld te laten vormen van de waarde van technologie voor de maatschappij. De leerlingen bedenken tijdens de voorronde een eigen stelling, bereiden het debat voor en moeten voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. Gerard Jacobs, directeur van Jet-Net: "Tijdens Meet the Boss komen de leerlingen in de bedrijfsomgeving en ontmoeten ze een heuse baas. Een technische loopbaan is op zo'n moment geen 'ver-van-me-bed-show' meer, zo'n carrière ligt binnen handbereik. De leerlingen mogen de 'boss' vragen wat ze willen en dat doen ze ook. Ze willen overal het fijne van weten. Met Meet the Boss laten we op weer een geheel andere wijze zien wat de mogelijkheden zijn van bètastudies en -beroepen voor leerlingen van de bovenbouw. "





http://www.jet-net.nl/