VU Medisch Centrum

Amsterdam, 17 maart
2009/019/BH

Krimp van de hippocampus gaat vooraf aan ziekte van Alzheimer

Het tempo waarin verlies van hersenweefsel in de hippocampus optreedt, voorspelt het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer al in een vroeg stadium. Veranderingen in totaal hersenvolume zijn pas later in de ziekte te meten. Dit blijkt uit een onderzoek van Wouter Henneman bij VU medisch centrum. Het onderzoek van Henneman is vandaag gepubliceerd in het vooraanstaande blad Neurology.

Bij ruim 130 mensen vergeleek Henneman MRI scans van de hersenen aan het begin van de studie en anderhalf jaar later. Dit betrof zowel gezonde patiënten, mensen met de eerste verschijnselen van de ziekte van Alzheimer en Alzheimerpatiënten zelf. Bij alle patiënten werd de snelheid gemeten waarin het volume van de hippocampus afnam. De hippocampus is een hersenstructuur die belangrijk is voor het geheugen. De snelheid waarmee de hippocampus krimpt vertoont een sterke relatie met de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Wanneer de diagnose Alzheimer eenmaal gesteld is, is het volumeverlies over een veel groter gebied dan alleen de hippocampus verspreid. Henneman concludeert dat in een vroeg stadium van de ziekte van Alzheimer vooral volumeverlies in de hippocampus optreedt. Zo vroeg mogelijk de ziekte van Alzheimer vast te kunnen stellen is een belangrijke voorwaarde om de effectiviteit van behandelingen en medicijnen te kunnen meten.

Het artikel van Henneman is verschenen in het nummer van 17 maart 2009 van Neurology, het tijdschrift van American Academy of Neurology

Over de ziekte van Alzheimer
In Nederland is op dit moment bij bijna 200.000 mensen de diagnose dementie gesteld. Daarnaast zijn er vermoedelijk ongeveer 60.000 mensen, die lijden aan dementie, maar bij wie de diagnose nog niet is vastgesteld. Circa 12.000 dementiepatiënten zijn jonger dan zestig jaar wanneer de ziekte begint. De Gezondheidsraad schatte een aantal jaren geleden dat het aantal dementerenden in Nederland tot 2050 zal toenemen tot 500.000, hetgeen nu al een te voorzichtige schatting is gebleken. Deze toename wordt met name veroorzaakt door de toenemende vergrijzing. Wereldwijd wordt geschat dat er 30 miljoen dementerenden zijn, waarvan tweederde in de ontwikkelde wereld. In 2050 zullen er wereldwijd naar verwachting 100 miljoen mensen dementie hebben. Een groot deel van deze groei zal plaatsvinden in sterk groeiende, dichtbevolkte gebieden als China, India en Latijns Amerika.

Over het Alzheimercentrum VUmc
Het Alzheimercentrum VU medisch centrum is één van de drie Alzheimercentra in Nederland. De speerpunten van het onderzoek van het Alzheimercentrum VUmc zijn vroegdiagnostiek, dementie op jonge leeftijd en nieuwe therapievormen. De ambitie van het Alzheimercentrum VUmc is uit te groeien tot het leidende centrum op het gebied van dementie op jonge leeftijd. Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars en het bedrijfsleven leveren financiële ondersteuning aan de ambities van het Alzheimercentrum. Het Alzheimercentrum VUmc staan onder leiding van prof.dr. Philip Scheltens.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Bernie Hermes, telefoon (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op http://www.vumc.nl/zorg/journalisten/

Achtergrondinformatie (