Gemeente Lansingerland

Regelingen voor minima
geld

Uw wasmachine gaat kapot. U hebt een bril nodig. Uw zoon of dochter heeft een computer nodig voor het huiswerk. Uitgaven die u niet voorzien had.

U zit daardoor even krap bij kas. De meesten komen deze extra uitgaven wel weer te boven. Heel anders ligt het als u rond moet komen van een minimum inkomen. Dan kan elke extra uitgaven te veel zijn. Misschien moet u zich er wel voor in de schulden steken. In zo'n geval kan de gemeente u een financieel steuntje in de rug geven.

De gemeente Lansingerland kent een aantal regelingen voor mensen met een minimum inkomen. Welke regelingen zijn dat? Wanneer kunt u er een beroep op doen? Met de bon onder het artikel kunt u meteen een aanvraagformulier opvragen.

Fonds Tegemoetkoming Minima (FTM)

U woont in Lansingerland. U bent 18 jaar of ouder en uw inkomen bedraagt tot 115% van het minimum dat voor u geldt, zie daarvoor de rubriek Zorg & Onderwijs / Bijzondere bijstand. U kunt voor bepaalde kosten een beroep doen op het Fonds Tegemoetkoming Minima (FTM). Hebt u schoolgaande kinderen tussen de 2,5 en 18 jaar oud dan kunt u ook voor hen een beroep doen op dit Fonds.

Het Fonds kan een bijdrage geven in de volgende kosten:

a. contributie voor een sociaal-culturele en sportieve organisatie. Voorbeelden hiervan zijn een toneelclub of voetbalvereniging;

b. noodzakelijke kosten die horen bij het lidmaatschap van een onder a genoemde organisatie, zoals reiskosten van en naar wedstrijden;

c. sportkleding. Dit kan alleen als uw kind ook echt lid is van een sportvereniging. De gemeente controleert de nota.

d. lidmaatschap van een bibliotheek;

e. kosten voor een Rotterdampas;

f. eenmalige entreekosten voor theater, bioscoop, museum, concert en pretpark in Nederland;

g. ouderbijdrage peuterspeelzaal;

h. schoolreisjes, schoolzwemmen, werkweken en excursies.

i. ouderbijdrage schoolfonds voor basisonderwijs

U krijgt maximaal EUR 200,- per persoon per kalenderjaar vergoed.

Aanvullende regeling indirecte schoolkosten

De gemeente heeft ook een aanvullende regeling voor indirecte schoolkosten. Deze regeling is bestemd voor leerlingen tot 18 jaar op het voortgezet onderwijs. U kunt een bijdrage ontvangen voor de volgende kosten: schooltas, huur kluisje, schoolreisjes, excursies/werkweek, activiteiten, fiets.

U krijgt maximaal EUR 450,- per kind per kalenderjaar vergoed.

Aanvraag

De gemeente Lansingerland heeft een apart aanvraagformulier FTM. Dit formulier kunt u ophalen op het gemeentehuis. Telefonisch aanvragen bij de afdeling Werk, Inkomen en Zorg kan ook. Tel (010) 800 40 00 Bij het aanvraagformulier staat welke bewijsstukken u allemaal mee moet nemen.