Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Antwoorden op kamervragen over het onderzoek naar ex-wethouders

16 maart 2009

Antwoorden van de staatssecretaris op kamervragen van de leden Schinkelshoek en Bilder (beiden CDA) over het onderzoek 'Geraniums of gladiolen' naar ex-wethouders. Ingezonden op 6 maart 2009.


1. Vraag Bent u bekend met het onderzoek naar gestopte, opgestapte en weggestuurde ex-wethouders `Geraniums of de gladiolen'? 1)


1. Antwoord Ja. Ik heb het bedoelde rapport op 5 maart jl. in ontvangst genomen.


2. Vraag Heeft u een verklaring voor het grote, groeiend aantal wethouders dat, al dan niet vrijwillig, voortijdig het ambt beëindigt? 2) Duidt het ook naar uw oordeel op een `toenemende kwetsbaarheid' van het wethouderschap?


2. Antwoord Het lijkt erop dat er inderdaad sprake is van een stijgende trend van wethouders die voortijdig het ambt beëindigen. Mogelijke verklaring kan liggen in de verharding van het maatschappelijke en politieke klimaat van de laatste jaren en een zekere daarmee gepaard gaande afrekencultuur. In combinatie met de dualisering, die ontkoppeling van het wethouderschap en het raadslidmaatschap met zich bracht en daarmee een toegenomen zelfbewustzijn van de raad, kan dit resulteren in een toenemende bereidheid om wethouders naar huis te sturen. Overigens moet bedacht worden dat het wethouderschap een politieke functie is die per definitie risico's met zich brengt, anders dan dat dit bij een `gewone' baan het geval is.


3. Vraag Is het u bekend dat het veel ex-wethouders veel moeite kost om elders passend werk te vinden? Neemt dat probleem inderdaad toe? Bent u zich ervan bewust dat het niet alleen persoonlijke, maar ook politieke en niet onaanzienlijke financiële consequenties heeft? 3)

3.Antwoord
In absolute zin is er zeker sprake van een toename van het aantal tussentijds aftredende wethouders. Hierdoor is het probleem om een plek te vinden op de arbeidsmarkt ook zichtbaarder geworden. Ik onderken de problemen die dit met zich brengt.


4. Vraag Bent u bereid tijdens gesprekken met o.a. de VNG en de vereniging van wethouders te zoeken naar passende oplossingen? Hoe staat het met de eerder aangekondigde initiatieven 4) om te komen tot `professionalisering' van het wethoudersambt, inclusief een opleidings- en arbeidstraject? Wilt u in dat verband ook uitdrukkelijk aandacht besteden aan loopbaanbegeleiding?

4. Antwoord
De besprekingen over het nog nader vorm te geven professionaliseringstraject van wethouders met de VNG en de Vereniging van Wethouders zullen dit voorjaar geopend worden. De bevindingen uit het rapport zullen daarbij ook worden betrokken, daaronder begrepen het aspect van loopbaanbegeleiding.


1) Uitgevoerd door P&O Services, uitgebracht op 5 maart 2009
2) In de periode 2004-2008 waren het er maar liefst 943
3) De 25 grootste gemeenten hadden in 2008 gezamenlijk een wachtgeldverplichting van 6,4 miljoen euro
4) Kamerstuk 30 902, nr. 15: Brief van de staatssecretaris BZK aan de Tweede Kamer over de staat van dualisering. Naar boven

---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties